Након што су привремене приштинске власти увеле таксе за српске производе, македонски извоз на Косово повећан је за 41 одсто.

Мишљења привредника у Скопљу су подељена, јер неки сматрају да је ова корист краткорочна, док други сматрају да ова прилика треба да се искористи како би се пласирали квалитетни производи који ће бити актуелни на косовском тржишту и након повлачења приштинских такса, пише македонски лист Вечер.

Лист за објашњење „трговинског рата између Косова и Србије“ користи пословицу „Док се двоје свађају трећи користи“.

Статистички подаци показују да је македонски извоз на Косову повећан за 41 одсто у децембру прошле године. Подаци Царинске управе показују да је укупна вредност македонског извоза на Косову износила 1,1 милијарду македонских денара, односно преко 18 милиона евра, а у истом месецу 2017. године износила је 802 милиона денара, односно 13 милиона евра.

Ипак, део македонских привредника указује да коришћење такве прилике од Македоније може бити погрешно протумачено од Србије, тако да она „у будућности ограничи или забрани извоз неких македонских производа“, наводи Вечер.

Македонска пословна заједница сматра да су косовске мере за српске производе забрињавајуће са становишта да се нарушава опредељење за креирање заједничког тржишта земаља на Западном Балкану.

– Нарушени су принципи на којима почива Централноевропски споразум о слободној трговини (ЦЕФТА), чија примена је један од основних услова за убрзан улаз земаља региона на јединствено тржиште Европске уније – истиче се у македонском листу.

Како се наводи у закључку, освајање тржишта за извоз у региону не треба да буде путем царинских баријера, већ успостављањем и поштовањем либералних тржишних односа привређивања, не само између земаља у ужем окружењу већ и с другим државама, без блокаде и неекономских мера, омогучавајући слободан проток идеја, капитала и знања.