У  ЦРКВИ СВЕТОГ ПРОРОКА ЈЕРЕМИЈЕ СА СПОМЕН КОСТУРНИЦОМ ОБЕЛЕЖЕНИ БИТНИ ДАТУМИ ВЕЛИКОГ РАТА

У размаку од два месеца, у цркви Светог пророка Јеремије у Врбовцу,  код Смедерева,обележена су два битна датума српске историје. Дан примирја у Првом светском рату, обележен је Светом Литургијом и поменом у костурници српских војника палих у Врбовачком боју 1915. године. Овде се чува око 200 лобања ратника 11. и 19. пука Шумадијске дивизије Првог позива.

Претходно су дочекане иконе Св. Саве и Чудотворна икона Свете Мајке Божје Бајкалске, огласила су се и црквена звона, а  затим је старешина цркве, отац Душан Поповић, у спомен костурници положио венце,  а мирјани су се потом, праћени  песмом Ово је Србија, црквеног хора из Шапца, поклонили сенима палих ратника.

Црква Светог Пророка Јеремије подигнута је 1939. године као триконхална грађевина сажетог типа са једном куполом, у стилу моравске школе српске средњевековне архитектуре и освештана, заједно са спомен-костурницом. Има статус споменика културе као непокретно културно добро.

Фреске и иконе на иконостасу, рад су руског академског сликара Андреја Васиљевића Биценка (Курск, 1886 – Кливленд, 1985). Готово да нема иконе у овој цркви, која није мироточила. Посебно се издваја истовремено мироточење три иконе: Пресвете Богородице, Светог Пророка Јеремије и Светог Саве, дан пред почетак катастофалних поплава у Србији, док је 2. новембра 2017. године, крвоточила икона Пресвете Богородице Почајевске и трагови се још виде.

Стогодишњица пробоја Солунског фронта обележена је 15.септембра  што се поклопило са дочеком мироточиве Надимске иконе Св. Цара Николаја ИИ, која је донета у Србију током обележавања стогодишњице страдања Свете царске породице Романов. После литије, са верним народом, у  цркву су унете иконе Св. Цара Николаја ИИ, Св. царевића Алексија, Св. Сергија Радоњешког и Св. Серафима Саровског. Након литургије на којој је саслуживало више свештеника Браничевске епархије и помена ратницима палим на Солунском фронту, верном народу се обратио парох Душан Поповић речима да ова икона има значај као данам је сам цар Николај дошао са својом силом и благодаћу која му је од Бога дата јер је страдао за Христа.

Парох Поповић је истакао  неизмерну љубав коју је цар Николај имао према српском народу и пресудни значај заштите коју је напаћеној српској војсци пружио у Првом светском рату.

– Огроман је и неизмеран дуг  српског народа према Цару, а  велики је  благослов Цара што су руска браћа донели свете иконе баш на стогодишњицу пробоја Солунског фронта у овај Божји храм. Позивам вас као верни народ, да се поклоните светим иконама и костурници која чува земне остатке ратника 11. пука Шумадијске дивизије И позива „Карађорђе“ који су живот положили у борбама на Врбовачким косама и Церјаку, октобра 1915. године –надахнуто је беседио парох Душан Поповић.

Атаман Сергије који је донео ову светињу, захвалио се окупљенима и истакао да су ове иконе већ годину дана у Србији а да је икона Светог цара мироточила у манастиру Лешје, на Покров Пресвете Богородице, што је јасан знак од Господа да је примио њихове трудове на земљи српској и да Му је угодно ово што раде.

Верници су се у мимоходу поклонили  Светим иконама и земним остацима ратника, а потом, са руском браћом, у дворишту цркве одржан је програм у знак сећања и захвалности учесницима пробоја Солунског фронта.

Песник Дејан Лазаревић је надахнутим преласком из своје прозе и стихова у поезију српских класика извео песничку монодраму којом је код присутних оставио  утисак сусрета са стварним српским раником из Првог светског рата.  Он је,иначе,  професор и официр МУП-а Србије,  а као вођа братства „Вожд“ покретач је и вишедеценијски организатор пливања за богојављенски Часни Крст на Марковачком језеру.

Лела Марковић

Дејан Лазаревић, христољубиви и родољубиви српски песник, је објавио је књиге духовне поезије: Слобода златна, Слово љубави Светом деспоту Стефану Лазаревићу и Видовдан на Виду. Своје књиге је посветио, како каже „вечном сећању на Свету Српску Браћу“ и поклања их, „до последње капи у великој и неутољивој жељи да се оживи време највећег Васкрса који је свет видео, после Васкрса Господа Исуса Христа.“

Радуј се, страдалниче све земље руске!

Радуј се, Свети Царе Николаје, верни слуго Бога Живога!

Радуј се јер је твоја часна икона стала пред кости мученика српских, као што си ти у Великом рату, Свети, стао пред свет да заштитиш српске јунаке.

Радујте се Свети Саво и Мајко Божија јер су ваше иконе стале пред кости страдалника у боју, оних који су се земаљског одрекли да би небески живели!

Радујемо се и ми са вама, јер сте нам најавили Васкрс!