Ових дана је норвешка екипа у Лапонији, снимају детаље филма о страдалим Србима у Норвешкој, тачније у логору Карашјок.

На овај начин и кроз норвешки пројекат коначно ћемо вратити истину, којом ће се цео свет упознати са страхотама који су доживели Срби, где је страдало близу 95 посто Срба од фашиста.

Видећете и натпис на коме пише да су ту страдали југословенски интернирци (што је тачно).

Али, све то када обиђе страни туриста он буквално не зна да су то били само Срби, ту је и та наша трагедија Југословенства, када смо се одрекли да будемо Срби и постали оно што нисмо и не можемо бити и тако замутили свој идентитет. Поред интернираца страдали су и четници, појединци су и то покушали да сакрију, али чињеница, података и извора има на претек. А сви они су били само Срби, наглашава Ђорђе Бојанић.

Надам се да ћемо успети, што је и идеја да поред ове табле ставимо и другу де ће писати да су ту страдали Срби, морамо да будемо јасни, сви они су били само Срби, то су наши ђедови (и паризани и четници), каже Ђорђе Бојанић.

Чућете од потомака преживелих логораша праву истину о правом паклу логора Карашјок (и леденим условима на -50) и мосту из кога и даље излази бела пена од костију српских страдалника који су у њему зазидани.

Сазнаћете и причу како су третирани српски логораши… причу како су срби извођени голи на залеђеном језеру да тако голи пробију лед (на минус 50) да би се спасили, у супротном их чека метак. Неке су и убијали који нису издржали хладноћу и купање у залеђеном језеру.

Било је ту и Руса и других народа, али су само Срби третирани горе од животиња, што ћете детаљно сазнати у филму, наглашава Ђорђе Бојанић.

У прошлости је било покушаја да се ове чињенице прикрију, и да се употребе у политичке сврхе, тако је и кренула идеја да се екранизује прича о српском страдалаштву у Норвешкој за време Другог светског рата.

У реализацији филма укључени су и најсавременији дронови, 3д скенери, шест камера, које ће да приближе слику на прави начин, које ће нам приредити норвешка продукција.

Екипа вредно ради, биће то филм који ће изнедрити сузе и патњу и ојачати наше посрнуло родољубље.

Приредио Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Оставите Коментар