Аљбин Курти (44), некадашњи вођа Студентског покрета лидер, некада маргиналног, сада после избора победничког Покрета Самоопредељење,постао је кључна фигура косовске политичке сцене и најозбиљнији кандидат за премијера.

Ко је заправо Аљбин Курти? Неки кругови у међународној заједници сматрају га опасним националистом који тежи ка стварању „велике Албаније“, а он себе великим патриотом и левичарем, али када је у питању Косово, он је, десничар.

Потиче из албанске породице из места Владимира, крај Улциња, у Црној Гори.

У жизу косовске јавности Курти је дошао још 1997. године као потпредседник Студентског покрета универзитета у Приштини и главни организатор демонстрација 1997. и 1998. у време када је, Адем Демаћи, који је био ментор и идол Куртију, постао политички представник тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Иако без ратне прошлости, Курти је постао Демаћијев први помоћник.

Тада Куртију расте политичка популарност, јер се успротивио тадашњем председнику СРЈ и Србије, Слободану Милошевићу и био је оптужен је за тероризам и провео је готово три године у затворима у Липљану и Пожаревцу.

Први пут је ухапшен у октобру 1997. године због организовања студентских демонстација, а када су се у јуну 1999. српске снаге повукле с Косова, Курти се нашао међу неколико стотина албанских затвореника који су пребачени на територију централне Србије.

Из затвора у Липљану пребачен је у Пожаревац, а у марту 2000.године пред судом у Нишу осуђен је на 15 година затвора због угрожавања територијалног интегритета тадашње Савезне Републике Југославије и тероризма.

Из затвора у Пожаревцу је ослобођен 2001., након пада Милошевића и под притиском међународне заједнице у време власти ДОС-а.

На овом снимку из 2000. године Курти је интервјуисан од стране групе српских новинара, којима је одговарао на питања о Слободану Милошевићу, ратним злочинама, положају Срба на Косову после 1999. године и његовог виђења будућности Косова. Занимљиво је да се на снимку може видети да Курти одлично говори спрски језик.

Оставите Коментар