Цијенећи околности и актуелна дешавања полиција је донијела одлуку да у наредном периоду неће обезбјеђивати литије, а сву одговорност за евентуалне инциденте и нарушавање реда и мира на улицама у градовима наше државе сносиће организатори, саопштено је из Управе полиције.

“У највећем броју случајева ова јавна окупљања нијесу пријављена сходно Закону о јавним окупљањима и јавним приредбама, гдје је полиција показала висок праг толеранције и скупове третирала као спонтана јавна окупљања улажући пуне капацитете на чувању стабиног реда и мира.

Морамо бити свјесни да остваривање нечијег права, у овом случају учесника литија на улицама широм Црне Горе, што је несумњиво демократско право, не треба да угрожава права других грађана који у њима не учествују.

Због прекида у саобраћају кретање је потпуно онемогућено на одређеним релацијама, те се самим тим доводи у питање, између осталог, нормално функционисање одређених градских и медицинских служби али и грађана самих, из чега може да проистекне и нарушавање јавног реда.

Са безбједносног аспекта полиција цијени да криминогене структуре могу искористити у одређеном тренутку заузетост полиције будући да је значајан дио њених капацитета био ангажован на обезбјеђивању литија, те искористити моменат за вршње незаконитих радњи.

Примјетно је да велики број грађана своје демократско право исказује на миран начин, али исто тако чињеница је да литијама присуствују и безбједносно интересантна лица, лица од раније позната полицији по изазивању инцидента, појединци и групе грађана под дејством алкохола. Осим тога током литија регистровано је паљење бакљи, ватромета и других пиротехничких средстава али да и, по сазнањима полиције, има појединаца који са собом носе хладно и ватрено оружје. Све ово може довести до нежељених инцидента, прекршаја и најтежих кривичних дјела. Полиција ради интензивно на прикупљању допунских сазнања о чему ће у утврђеној процедури обавијестити надлежног тужиоца.

Наведене околности могу угрозити безбједност свих грађана и одлука надлежног органа је у складу са безбједносним процјенама и законским овлашћењима, саопштено је из полиције.

Оставите Коментар