Ристо Јовановић из Подгорице имао је право да се отргне или удари човека који га је грубо с леђа повукао за руку на Газиместану. Тај човек је био у цивилу, није се ни представио, ни показао исправе. Ми ни данас не знамо ко је он, изјавио је за портал Pravda.rs адвокат Светозар Вујачић.

Он објашњава да у ситуацији када вас неко на такав начин нападне, а ви немате појма ко је он, имате право на самоодбрану.

  • То се зове самопомоћ или нужна одбрана. Овај човек се није представио, и он има третман силеџије. Ристо је имао право да се брани јер је нападнут од непознатог лица у цивилу. Међутим, знате и сами какво је стање на Косову и Метохији. Тамо тражити правду, то је Сизифов посао – казао је Вујачић.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

А полицијски експерт и адвокат Марко Ницовић, такође потврђује да имате право на самоодбрану ако вам се лице у цивилу не представи.

  • Он мора да има или значку око врата, или да покаже легитимацију, па онда да поступате по његовим наређењима. То је неки ред ствари код полицијске процедуре. Овако, то може да буде било ко, неки цивил. И ако ти цивил нешто тражи, ти имаш право да се браниш – истакао је Ницовић, у изјави за Pravda.rs.

Он је додао да овим начином поступања Албанци желе да покажу да је то њихово, и да “могу да раде било шта и било с ким”.

Адвокат Тома Фила каже да је страшно шта се дешава, да је споран мотив хапшења због протеста.

  • Не знам да ли се представио, верујем да јесте, верујем да је рекао да је полицајац. Он би морао да се представи, да покаже исказницу. Међутим, ако се није представио, Ристо би имао право на отпор. Али добро је што је био паметан да не пружи отпор јер би га онда премлатили. Кад буде пуштен, и буде дао изјаву, знаћемо шта је и како било – рекао је Фила за Pravda.rs.

Он каже да тзв. косовска полиција тренира строгоћу, скидајући мајице, обележја, али и оваквим привођењима.

  • Политичари изјављују да се није српска војска борила на Косову бећ балканска, а вероватно ће ускоро да кажу да је Милош Обилић албански херој – закључује Фила.

Иначе, на снимку се јасно види да Ристо Јовановић само вербално и на културан начин протестује због претреса монахиње. Но, чак и ако је постојао разлог за привођење, види се да му је с леђа пришло лице у цивилу, које га без речи грубо повлачи за руку, и главом му показује да пође на страну. Онда је почео да га гура, и тек тада му се придружују полицајци у униформи.

Н. Б.

Оставите Коментар