У току су радови на геотехничким и геомеханичким испитивањима, која су неопхадна за будући полувисећи мост који ће повезивати магистрални пут Ужице – Златибор са доњим делом ужичке средњовековне тврђаве Стари град.

Према речима Драгољуба Стојадиновића, заменика градоначелника, вредност радова је 15 милиона динара, од којих 10 милиона финансира Министарство трговине, туризма и телекомуникација и 5 милиона из градског буџета.

  • Очекујемо да ће ови радови бити завршени до маја следеће године, а потом следи израда пројектне документације и изградња моста. Мост је ушао у државни пројекат 2025 – рекао је Стојадиновић.

Директор ЈП „Ужице развој“ Никола Максимовић рекао је да ће будући мост бити полувисећи, дужине око 105 м и ширине 3 м, а од моста до реке висина ће бити око 150 м. Како ће се повезати са крајеви моста са тврђавом и стеном насупрот тврђаве, одредиће се након ових истраживања.

  • Тренутно се врше бушење стена и са једне и са друге стране тврђаве у дубини 25 м и фи 163, који ће омогућити тачне податке о стенској маси. Затим следи испитивање кидање и водонепропуснот стене и све остале карактеристике, да би пројектант имао комплетну документацију. Исто се раде истраживања и преко пута, где ће бити други крај моста.

Били су јутрос професори и доценти са Геолошко рударског факултета и за сада су генерално задовољни саставом стенске масе. Након тога пројектант ће одлучити да ли ће мост бити повезан за стене шиповима или сидром – рекао је Максимовић и додао да би пројектна документација требала буде завршена наредне године.

Према његовим речима овај пешачки мост ће бити потпуно обезбеђен, осигуран, радиће се студија оправданости за заштиту животне средине, биће осветљен, имаће приступне стазе. С обзиром да се скреће директно са магистрале, Максимовић је рекао да се ради и пројектна документација за трећу траку, за коју су добијени локацијски услови, тако да ће постојати могућност скретања. Ту ће се налазити и видиковац са погледом на кањон Ђетиње.

  • Урађен је и плански документ за праркирање 4 аутобуса и преко 30 аутомобила. Такође, ту ће бити и комерцијалних садржаја у виду продаје сувенира – додао је Максимовић.

У реконструкцију Старог града уложено 60 милиона

Поред тога, представници града сматрају да ће мост и завршетак радова на ужичкој тврђави Стари град имати и добар економски ефекат.

  • У ужички Стари град је до сада уложено 60 милиона динара и то од ресорног министарства смо добили 45 милиона динара, из буџета града је одвојено око 16 милиона и преко америчке амбасаде смо добили око 8 милиона динара.

До сада је урађена комплетна реконструкција тврђаве и конзервација свих зидина тврђаве – рекао је Стојадиновић и додао да је планирано да се ради пројекат за некадашњу Водену кулу, која ће бити једна велика инвестиција.

Урађена је кула која има три нивоа степеница до врха. У самом крову куле налази се простор са отворима на зидинама са којих се на све стране пружа предиван поглед.

  • Стари град још није отворен за посетиоце, али смо планирали да ускоро пустимо посетиоце викендом од 10 до 16 часова, како би могли да дођу и виде шта је то урађено – додао је Стојадиновић.

З. Г.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар