Данашњи сусрет председника Вучића и руског председника Путина други је у низу ове године. Састанак Путина и Вучића веома је важан за Србију јер се одвија у светлу напетих регионалних али и међународних збивања. Важно је нагласити да је састанак два председника планиран још пре неколико месеци и да није повезан са растом напетости у региону што је изјавио портпарол Кремља Дмитриј Песков. У званичном саопштењу Кремља каже се да ће два председника „размотрити кључна питања за даљи развој билатералних односа, као и међународна и регионална питања.“

Подсетимо, председник Вучић сусрео се са Путином последњи пут 8. и 9. маја у Москви за време обележавања грандиозне Параде победе. Током овог последњег сусрета најављено је да ће Русија пратити садржаје разговора Београда и Приштине, а посебно утицај међународног фактора на то питање.

Шта за Србију значи данашњи сусрет председника Вучића и првог човека Руске Федерације? Да ли ће Косово бити централна тема разговора у четири ока два лидера? Шта ће од економских тема бити у фокусу разговора Путина и Вучића?

Одговоре на ова питања покушали смо да добијемо од политичких аналитича Драгомира Анђелковића и Дејана Вук Станковића.

– За Србију је велика част сутрашња посета председника Вучића руском лидеру Путину. Русија је велики пријатељ Србије и неће је сигурно оставити на цедилу како притисци на Београд бивају све јачи. У фокусу разговора једна од најважнијих тема биће Косово и Метохија – каже политички аналитичар Анђелковић.

Слично мисли и аналитичар Дејан Вук Станковић који каже да је састанак Вучића и Путина веома битан за Србију посебно у светлу садашње ситуације на Косову.

– На столу ће пре свега бити косовско питање, затим економска сарадња између Србије и Русије, али не би искључио ни потписивање споразума који се односе на даље унапређење војно-техничке сарадње. Ипак, кључна политичка тема и изазов ће бити Косово и све могуће опције решавања косовског проблема- рекао је Дејан Вук Станковић.

На питање која од економских тема ће бити у фокусу разговора српског и руског председника, Дејан Вук Станковић претпоставља да то могу бити споразуми по питању енергетике и трговине.

По свему судећи, данашњи сусрет Вучића и Путина, четрнаести по реду, биће затворен за јавност. Два лидера имаће разговор у четири ока, да ли ће и шта бити договорено остаје да видимо.