На хрватском комеморативном скупу у Борову селу поновно су били и представници београдског НВО „Жене у црном“ и њихов председник Сташа Зајовић, која је рекла да је „у Србији доминантно националистичко јавно мнење које пориче, умањује или осећа потпуну равнодушност према почињеним злочинима у Вуковару“.

  • Окружени смо (као удружење) тзв. сигурносним мерама, што има за циљ да застраши и остале људе, али и нас одстрани из доминантног јавног мњења у Србији које је сада националистичко, оно које пориче, умањује и негира или осећа потпуну равнодушност према злочинима почињеним у наше име – рекла је Зајовић

Тврди да „Жене у црном“ у Вуковар долазе зато што имају огромну моралну дужност према становницима Вуковара и огроман пијетет, солидарност и суосјећање.

  • Имамо обвезу подржавати их у њиховим упорним захтевима за правдом и истином и мислимо да уместо срамних чинова подизања спомен-плоча онима који су одговорни за разарање Вуковара, симбола најстрашнијег, варварског уништавања градова у рату, држава Србија и надлежне институције су дужне утврдити одговорност и покренути судске поступке за убијање овог града за шта има обиље података – рекла је Зајовић.

Она је истакла и потребу отварања архива ради утврђивања судбина несталих, те потребу утврђивања одговорност за оснивање „конц-логора у Србији и мучење заробљеника“.

Додала је да се као удружење залажу за престанак слављења ратних злочинаца, престанак ревизија утврђених судских чињеница, престанак финансирања књиге „ратних злочинаца, попут Веселина Шљиванчанина“, који с осталим хашким осуђеницима постаје морални ауторитет и политички важна фигура у Србији.

  • Вуковар као тема не постоји у Србији, а сматрамо да се поверење и помирење не може изградити без јасне политичке, моралне и друге одговорности – поручила је Зајовић и тврди да су на власти људи који су били „део ратно-хушкачке машинерије током 1990-их“.

Оставите Коментар