Представник Венецуеле у ОПЕК-у и технички саветник у венецуеланској компанији ПДВСА Рони Ромеро дао је изјаву поводом америчких санкција на гасног и нафтног гиганта.

Говорећи о новонасталој ситуацији у Венецуели и тумачећи утицај америчких санкција Ромеро је истакао да су извозили велике количине нафте у САД.

– Ми се заиста суочавамо са новим илегалним санкцијама Сједињених Америчких Држава. Извозили смо у САД око 500.000 барела дневно. ПДВСА ц́е сада преусмерити извоз на друге купце у Европи и Азији – рекао је он.

Он је додао да ц́е Каракас учинити све што је у његовој моц́и да минимизира ефекте америчких санкција на овог нафтног и гасног гиганта.

Одговарајуц́и на питање о томе како би се европски и азијски купци могли да убедити да купују нафту од Венецуеле, ризикујуц́и санкције Вашингтона, Ромеро је навео да се тренутно санкције Вашингтона односе само на америчке компаније.

– У сваком случају, Русија и Кина не маре за америчке санкције – додао је он.

Ромеро је истакао да ц́е Венецуела „дати све од себе да не утиче на тржиште“.

Изјава је уследила након што је председник Венецуеле Николас Мадуро критиковао америчке санкције венецуеланској државној енергетској компанији ПДВСА 5. фебруара и изјавио да су ограничења једнака илегалној заплени.

Вашингтон је крајем јануара увео санкције нафтном сектору Венецуеле, објавило је америчко Министарство финансија. САД су блокирале имовину венецуеланске компаније ПДВСА у износу од 7 милијарди долара и забраниле пословање с њом.

Док на другој страни САД и њени савезници који су већ показали да им мешања у унутрашња питања суверених земаља нису страна, као да им је и савршено нормално да се труде да по сваку цену не бирајући средства сруше легитимно изабране представнике земаља који им нису по вољи и који мисле својом главом. Оно што је САД и њеним „сателитима“ засметало је то што је Венецуела земља са највећим потврђеним резервама нафте на свету, према подацима Америчке агенције и земља која не жели да дозволи да америчке компаније експолоатишу њихова природна богатства.