Чак 4.873 особе у Србији су заражене корона вирусом, од тога више од 20 одсто је у Нишу.

Због тога је оформљен нови кризни штаб, који је рано јутрос имао састанак како би анализирао ситуацију у овом граду.

– Анализа је и претходних дана показала да је ово регион земље где имамо највеће стопе учесталости, а у осталим је стабилна ситуација. Зато смо оформили нови штаб, јутрос смо се састали и направили анализу епидемиолошке ситуације. Жаришта су и у специјалној психијатријској болници и у геријатријским установама. Обишли смо их, иницирали смо наредне мере, које за циљ имају да се епидемијско ширење болести смањи – објаснила је др Дарија Kисић Тепавчевић.

На питање, колико је превоз оболелих у нишки клинички центар отежан, др Kисић каже:

– Превоз свих је већ урађен, у специјалној психијатријској болници их је седам оболелих, у геријатријским центрима је 151 заражена особа, све су оне јуче транспортоване у KЦ Ниш. Већина имају благе симптоме болести, а ако дође до компликација, добиће адекватан третман – додала је др Kисић.

У овом моменту Ниш може да одговори свим капацитетима, а има тренутно већи прилив пацијената него до сада, јер је вирус ушао у нишке институције.

Сада прво сузбијамо последице, да препознамо људе који имају инфекцију да би се збринули. Накнадна истраживања ће показати о чему се ради, али сви фактори долазе у обзир – од посетиоца у тим здравственим установама… Направићемо појединачна истраживања како је вирус ушао у ове институције – рекла је Дарија Kисић Тепавчевић.

– Епидемиолошку ситуацију држимо под контролом, ми држимо све на неком стабилном нивоу, фокусирани смо на нова жаришта која се појединачмно појављују, види се крај, бићемо релаксирани када број заражених буде нула. Очекују се релакација мера код нас, али треба да се стрпимо и да сву снагу усмеримо на борбу против вируса – објаснила је она.

Анализирајући целокупну ситуацију, кризни штаб је донео одлуку да се појачају следеће три мере:

– Повећаћемо тестирање, то прати интензивно истраживање контаката и неизбежна изолација особа код којих је потврђен вирус.

– Радимо све да се вирус не прошири даље. Интензивирали смо све мере и активности. Kада је у питању обим тестирања, и до сада су тестиране особе које треба да су тестиране, некада је долазило до застоја у добијању резултата, а правовремено добијање резултата је основа за борбу против ове болести – додала је.

Оставите Коментар