Kо је и због чега хтео да заташка случај повреде радника Дејана Аличића(26), који је пре неколико дана испао из кабине ђубретарца у покрету и само пуком срећом остао жив? И због чега?

Он, што је још битније и важније у овом случају, је чињеница да је неко полицији потурио раднике са унапред припремљеном причом, како нико није испао из кабине камиона, већ се поменути радник повредио приликом пражњења контејнера на неком сасвим другом месту? Због чега се крила истина од јавности и истражних органа и да ли је и полиција била саучесник у извршењу кривичног дела прикривања незгоде на радном месту? И за ово дело је запрећена казна робије…

Одавно су радници ЈKП „Стари Град“ из Шапца у немилости руководства овог јавног предузећа. Стални притисци и присиљавање да раде прековремено за исте паре, недавање солидарне помоћи, веома лоши услови рада због којих су повређивања на раду постала све учесталија, постали су свакодневница у овом колективу. Шта тек рећи о пословању, у коме се више не зна ко им све дугује за одвожење смећа, јер по, истина незваничним информацијама, фактуре нестају из документације попут „ ластиног репа“. Због свега реченог штрајкови су постали једино средство борбе и писање медија о проблемима радника који су буквално на рубу егзистенције.

Данас, после нашег писања о томе како се стварно десила недавна несрећа, у ЈKП „Стари Град“ је прокључало! Незванично, Жоја Вулетић, шеф одборничке групе владајуће коалиције у Скупштини Шапца, коме је ово јавно предузеће „ припало по коалиционом договору, да његови кадрови њиме руководе и раде шта хоће“, заказао је хитну седницу иза затворених врата, не само за јавност него и за руководиоце синдиката!? Непожељан је био за Жоју Вулетића и председник синдиката, Синиша Ђаковац? Вероватно, да не би лично чуо оно што се међу радницима увелико прича, како је наводно Жоја Вулетић издиктирао Снежани Ђокић и сестрићу Мирославу Максимовићу, шта да напишу у извештају и како да пријаве повреду радника?! Посао им је олакшала чињеница, да је „њихов човек“ Милош Вићентић, иако нема потребну стручну спрему, референт заштите на раду, па се сумња да је управо он попунио „фалш повредну листу“? Озлојеђени и ојађени радници тврде и то, да су у њиховој фирми управо напредовали само они радници који су лупали возила, причињавали озбиљне штете фирми и за то нису никада одговарали, нити штету надокнадили?!

Паника је велика, јер је проваљена од раније припремљена прича о повреди радника. У целу причу се упетљала и полиција, која је очигледно траљаво одрадила овај случај, по свему судећи верујући само ономе што су „припремљени радници рекли у полицији“, а да ништа од тога нису проверавали на лицу места. Посебно је чудно, да полиција коначно није ушла у овај колектив да утврди где се кобног јутра заиста налазио камион ђубретарац, у време повређивања радника.

Незванично се већ прича, да полицију „ Жоја по цену живота неће пустити унутар фирме“, јер би могли да пронађу „хиљаду и једну незаконитост пословања“, што би сигурно неке коштала и робије? Веровали су да ће све проћи са усменом опоменом раднику, његовом оцу и стрицу, да ако икоме кажу истину овога – случаја аутоматски ће сви добити отказе!? А, то им је кора хлеба којом хране бројне породице…

У таквој ситуацији, природно је да сви ћуте, јавно се не оглашавају, али у себи се наслађују чињеницом, да је ипак јавност дознала истину овога случаја.

Синдикат комуналаца у свему овоме види само још један трули гаф свога руководства и доказ да се ништа није променило доласком новог директора. Напротив, све је горе и горе. Зато сви са нестрпљењем чекају да коначно истражни органи уђу у ово јавно предузеће, које је годинама била за њих забрањена зона. Брука са сакривањем повреде свога колеге, верују, је последњи тренутак да бар надлежно тужилаштво одради оно зашта их држава плаћа, ако се већ локална полиција „ прави блесава“!

Оставите Коментар