У главном граду Чешке Прагу, организован је протест против одлуке владе те државе да призна самопроклавону независност Косова.

На протесту у организацији групе „Пријатељи Срба са Косова“ против признања независности Косова, одржаном на централном тргу у Прагу, присуствовали су и чешки посланик Јарослав Фолдина и режисер филма „Отето Косово“ Вацлав Дворжак.

Protest proti ukradení Kosova Srbsku a uznání jeho nezávislosti vládou ČRživě Raptor-TV.cz, kamera Jan Dolens

Posted by Žarko Raptor Jovanovič on Недеља, 17. фебруар 2019.

Протест је одржан на Вацлавском тргу, а организатори скупа су држали транспарент „Косово је Србско“. Окупљенима су се између осталих обратили режисер филма „отето Косово“ Вацлав Дворжак захтевајући да се поштује резолуција 1244 и територијални интегритет Србије.

„Ми Чеси смо овде дошли јер никога није било брига за нас када је 1938. године одлучено да 15% наше територије буде предато Немцима. Тада су Французи, Енглези, Италијани и Немци који су нам сада комшије у ЕУ одлучили да Чехословачка мора да преда Судет Немцима. Исто се понавља пар деценија касније са Србијом“ истакао је Јарослав Фолдина.

Косово ће увек бити Србија без обзира шта неко потпише на папиру и шта каже неко у Паризу, Лондону или Берлину – оценио је чешки посланик.

Ово је десети скуп који Чеси организују против илегалне независности јужне српске покрајине, а протеклих година скупови су поред Прага организовани и у Острави. На највећем од тих скупова 2014. године више стотина људи шетало је против независности Косова у Брну и Острави, а скупови су направљени у организацији опозиционе Радничке партије Чешке.

--