Годинама су представници власти говорили, како дијаспоре не може да се уједини, како смо сви посвађани, али они никада не говоре колика је и каква њихова улога у том разједињавању.

Управо је овај скуп који је организовао Покрет „РОД“  показао како се дијаспора може ујединити када се сами организујемо, без утицаја и манипулација представника власти.

Уједно је ово и порука, да су успешни људи из света спремни да се са својим знањем и способношћу укључе у одбрану СРПСКОГА РОДА.

У Гмундену у Аустрији је одржан Први форум српске дијаспоре у организацији Покрета Rодољуба Отаџбине и дијаспоре„РОД“, (који је основан на темељима Скупштине дијаспоре).

На Форуму су учествовали делегати и чланови савета Скупштине дијаспоре ,представник Републике Српске у Аустрији, председник Савеза Срба Аустрије, као и представници Аустријских политичких партија, представници и Председници српских заједница Горње и Доње Аустрије, клубова, културно уметничких друштава, организација, фондова, представници академске дијаспоре, и други.

Сви су се окупили у просторијама српског клуба „Кнез Лазар“.

Ово је први форум који су организовали управо представници дијаспоре па је и то дало посебну енергију позитивном и конструктивном дијалогу, узајамном разумевању и поштовању.

Циљ овог форума као и Покрета „РОД“ јесте да покрене све родољубе из расејања и отаџбине, да уједине највећу демографску и економску снагу српства,избришу разлике и несугласице са намером да на пиједестал отаџбине ставе све наше ресурсе и знања, ради одбране српских националних интереса.

Форум је такође имао задатак да сагледа и систематизује проблематику са којом се суочава дијаспора и да постигне најшири консензус, створи енергију, која би служила као катализатор за остваривање интереса нашег расејања и српскога РОДА.

Форум је отворен интомирањем српске химне „Боже правде“ а скуп је благословио архимандрит Алексеј Богићевић, који је пожелео успешан рад у борби за интересе српског РОДА!

Форум је са својим сарадницима поздравио и домаћин, Драгиша Васиљевић (бивши председник савеза Срба Аустрије, оснивач и члан Председништва Покрета «РОД»)

Пленарну седницу је отворио председник Покрета «РОД» Драган Станојевић, који се захвалио оваквом одзиву и присуству свих релевантних представника српских заједница, који су својим учешћем показали да су заслужено изабрани за представнике наше дијаспоре, јер кроз ово учешће показују бригу и жељу за боље сутра нашег РОДА.

Представио је све представнике и руководиоце српских заједница из разних држава,осниваче Покрета «РОД» и госте.

– Желим да акцентирам пажњу на томе да су се овде окупили легални и легитимни представници српског расејања, дакле људи који имају поверење наших заједница, а то је битно да знате, јер се појављује све више, рекао бих, лажних покрета, који се редовно представљају као заштитници дијаспоре, иако немају никакве везе са дијаспором, немају никакав легитимитет нити мандат да говоре испред дијаспоре, јер нису никада били бирани, већ манипулишу нама, зарад јефтине промоције и уношења раздора међу нама. Ово је велики догађај и сигнал упућен са форума РОДА, јер су се окупили лидери српских заједница и својим присуством и учешћем јасно послали поруку јавности.

Највеће представничко тело дијаспоре је била Скупштина дијаспоре, коју чине изабрани делегати са свих континената и која постоји на бази Закона о дијаспори.

У оквиру те Скупштине били су утврђени недостаци тог Закона и не могућност деловања Скупштине, па су били изгласани предлози за измену Закона о дијаспори,али те измене држава никада није разматрала, иако је по том истом Закону имала обавезу.

Стварали су разне канцеларије и управе, чија је функција била помоћ и сервис Скупштини, али они су се постављали као шефови дијаспори а због унутрашњих страначких сукоба, пошто је то било страначко намиривање, уносили су раздор и у расејању.

Данас се доносе судбоносне одлуке за будућност наше Отаџбине, али нас, пет милона Срба у расејању, нико не пита за мишљење.

То је један мали део због чега смо ми на бази те Скупштине и решили да се ујединимо и створимо Покрет «РОД» у ком су се окупили доказани родољуби, који су годинама на првој линији одбране српства.

Поред наше борбе на друштвено политичком пољу у Србији, ми за циљ имамо и обезбеђење логистике потенцијалним српским политичарима, који могу и желе да се активирају у домицилним државама, јер је и то наш национални интерес.

Електронско гласање, представници дијаспоре у извршној и законодавној власти, добијање статуса као што имају националне мањине, заштита Косова и Метохије, очување територијалног интегритета и српског националног интереса, очување породице и вере, борба против фалсификовања и ревизије историје и догађаја, борба против беле куге, све су то пројекти за које се залажемо и за које ћемо се борити, и зато треба да будемо јединствени по целом свету, да не дозволимо поделе и манипулације који нас годинама деле, јер наш основни циљ јесте очување СРПСКОГ РОДА и СРБИЈЕ – казао је у увoдном излагању Станојевић.

Оснивач, члан Председништва Покрета «РОД» и делегат Скупштине за Енглеску Жељко Вранеш се обратио скупу, рекавши да је један од приоритета да се изборимо у оним државама где је то могуће, за статус националне мањине, да кроз Покрет «РОД» успемо убедити државу да питања нашег статуса, документације, нострификација диплома и других потреба решава ефикасније и брже без дискриминације која одавно постоји.

– Морамо да се боримо за очување нашег језика и да је то такође један од приоритета Покрета «РОД». Сведоци сте да држава Србија даје најбоље услове страним инвеститорима а дијаспору не третира на исти начин, као да наш новац нема исту вредност. Здушно подржавамо пројекат купујмо српско, да би тиме помогли нашу привреду и брендирање српских, производа што је такође у складу са циљевима покрета – изнео је јасне циљеве РОД-а, Врањеш.

Један од оснивач покрета и домаћин првог форума, Драгиша Васиљевић је рекао да је у време када је био председник Савеза Срба Аустрије имао проблем и опструкцију и да су тадашњи министар споњних послова Вук Драшковић и министар за дијаспору дали контрадикторне изјаве поводом иницијативе Савеза Срба у Аустрији око подношења захтева да Срби добију статус националне мањине, јер то није било тачно:
– Ми то нисмо предали и сматрали смо да то може једино наша Црква, јер један од услова за добијање статуса националне мањине је да припадници те Заједнице живе на тој територији више од 150 година што је случај са нашом Православном црквом, али је та шанса пропуштена. Што се тиче Покрета «РОД» ми смо у Словенији још пре десетак година имали састанак дијаспоре и тада смо говорили о потреби формирања неке наше организације дијаспоре, па је сада стварањем РОДА управо дошло до тога, што смо чекали годинама.

Посебно бих похвалио представника Републике Српске Мадена Филиповћа, као добар пример сарадње Републике Српске и дијаспоре, јер је дошао на форум дијаспоре. У исто време је жалосно да није било представника Републике Србије, чак шта више, неколико представника српске заједнице из Аустрије је у последњем моменту отказало учешће, јер очигледно нису добили дозволе из Амбасаде и ето, то вам је пример деловања државе, јер они не желе да се ми ујединимо – рекао је Васиљевић.

Представник Републике Српске Младен Филиповић се у свом обраћању захвалио на позиву, на могућности да се обрати овако важном скупу, дајући подршку Покрету «РОД» и циљевима за које се залаже, јер је и он дете дијаспоре:

– Рекао је да су и председник Додик и Жељка Цвијановић препознали значај дијаспореи да ће бити формирно министарство дијаспоре што говори о нашем односу према дијаспори. Ту ће од великог значаја бити и ваше знање, потенцијал и могућности.

Сматрам да оваква врста платформе коју обезбеђује Покрет «РОД» даје озбиљне
могућности узајамне сарадње, посебно схватајући да Срба ван Србије има више него у матици. Жалосно је да постоје неки успешни Срби који чак крију своје порекло, односнонису спремни да се боре за српске интересе. Врата представништва РС су Вам увек отворена и честитао на овом успешном форуму.

Председник савеза Срба Аустрије Дарко Јуришић (члан политичке социјал демократске партије Аустрије) је изјавио да је и он дете дијаспоре, да му је изузетно драго што присуствије на форуму Покрета «РОД» јер је он први пут на једном скупу, где се овако озбиљно и са знањем говори на тему дијаспоре.

– Живео сам овде у време сатанизовања нашег народа где су нас представљали као животиње и то је тешко било преживети. Сматрам такође да је недостатак подршке и реалне помоћи државе велики проблем и јер она не препознаје свој национални интерес са њеном дијаспором. Да би се изборили за наш статус, језик и друге битне циљеве, бојим се да ће то ићи врло тешко, јер Аустрија није заборавила нашу историју у Сарајеву – казао је Јуришић и додао:

– Ми као православци нисмо увазжени, јер ми и наша деца немамо слободне дане за Божић или друге православне празнике.

Приустни су се сложили да питањима које је навео Јуришић и треба се се бави Покрет«РОД» и да уврсти у циљеве свог програма

Наш познати привредник из Француске, делегат Скупштине и оснивач Покрета «РОД» Видоје Пурић је говорио о томе колико је имао проблема јер је као инвеститор у Србији био дискриминисан и имао низ препрека да инвестира новац у матицу:

– Уложио сам око два милона еура а планирао сам дупло више, међутим однос државе је катастрофалан и мене терају да после 45 година променим држављанасто и узмем Француско, да би се онда појавио као страни инвеститор и да имам од кога да тражим заштиту, да могу да позовем Француског амбасадора, да реагује, пошто они само њих слушају. Они изгледа желе да ми будемо само мумије, дајте паре и ништа се више не питате, али греше ако мисле да ће нам сломити дух – огорчено је причао угледни привредник.

Пурић је навео је пример када се дијаспора на челу са председником Драганом
Станојевићем окупила у Сава Центру и када је Ивица Дачић изјавио да дијаспора нема никакав значај и тиме увредио све који живе у расејању:

– Он не схвата да ја у свом именику имам десетине милијардера, али нисам спреман да их потрошим за лулу дувана, да их доведем у Србију па да их условљавају и пљачкају.

То може али када они доведу неке своје инвеститоре којима дају паре па да их поделе, а они не плаћају чак ни порез, ево тај случај имамо у Лозници где једна страна фирма за 15 година није платила порез! Ево, ово Вам је само пример односа државе према нама – закључио је Пурић.

Стане Рибич, оснивач Покрета «РОД» председник српске заједнице из Словачке,
заступник српске националне мањине при Влади Словачке, рекао да је ово окупљање доказ љубави према својој држави, али да та држава води адекватну политику, ми не би ни имали потребе да се самоорганизујемо:

– Имали смо Скупштину дијаспоре која је апсолутно маргинализована од стране државе па је и логичан потез нашег самоорганизовања. Ми смо успели да се изборимо да Срби у Словачкој добију статус националне мањине!

Та борба је трајала три годие и нико у то није веровао, али ми смо успели да се изборимо за тај статус. Тражио сам да нам држава Србија помогне по том питању,али они нису били спремни, тако да не треба живети у илузији да ће држава нешто решавати за нас, јер све угласном зависи од наших способности и спремности да се изборимо.

Позивам Вас да се придружите Покрету «РОД» и да се заједно са нама борите за Ваше, односно наше заједничке интересе.

Сматрам да је ово наше удруживање врло битан процес, јер без тога је много већа
опасност по опстанак српства. – рекао је Рибич.

Емотиван наступ је имао и Момчило Минић, ветеран ратова, припадник 63 падобранске бригаде, задужен у Покрету «РОД» за питања ветерана и дијаспоре.

– Отишао сам из Србије, али није она из мене. На неке критике појединаца, ви сте побегли у дијаспору, кажем дуг својој држави сам давао десет година учествујући у свим ратовима и сукобима широм наше отаџбине, за разлику од многих савремених фејсбук ратника. Питања националне безбедности у Србији су кључна, ми имамо велике безбедносне изазове и опасности, почев од Косова и Метохије, преко Рашке области и Војводине и морамо кроз наш покрет дати одговоре и решења. Много ми је драго што је ово једини Покрет који има савет за безбедност и ветеранска питања, што даје подршку ветеранима који су маргинализовани све ове године – обратио се Минић.

Блеки Стојковић, делегат Скупштине за Данску (био кандидат за начелника општине у Данској) је рекао да морамо видети како да дођемо до омладине, до наше деце, која губе наш идентитет и за које се морамо борити:

– Осетио сам јаку енергију што говори о томе да су овде окупљени истомишљеници и људи који знају шта треба – био је јасан Стојковић који се осврнуо на јако лош изборни систем који дијаспору маргинализује.

Миодраг Миловановић члан савета Покрета «РОД» из Чешке је рекао да је кроз РОД спремио неколико пројеката, али је акцентирао пажњу на то, да имамо могућност да решавамо питање сертификације наше продукције за Европску Унију, јер је то први корак који морамо проћи да би извозили нашу робу.

Члан Савета РОДА за економска питања Драган Пајић, предузетник и одборник из Лознице је упознао учесника форума о специфичностима и проблемима који очекују инвеститоре и бирократија, која је увек у служби владајућих партија:
– Сматрам да су циљеви наведени у Покрету «РОД» реални и опште потребни сваком од нас где год се налазио – казао је Пајић.

Представници Аустријских заједница и организација Жика Петровић, Дејан Миловановић, Бојан Ђорђевић и Зоран Радмановац, који су присуствовали на форуму дали ду опште виђење ситуације и указали на проблеме са њиховог аспекта које је потребно решавати.

Сви они су изразили посебно задовољствопројектима и циљевима за које се залаже Покрет «РОД» јер они одражавају потребе расејања. Изразили су задовољство темама и предлозима који су озвучени на форуму, укључили су се у бурну али конструктивну дискусију и дали своје предлоге о даљем деловању и сарадњи.

Истовремено, многи су изразли незадовољство што државне институције немају довољно слуха а ни воље, према потребама нашег расејања и да је сва досадашња пракса показала да је неопходна промена, односно, да ми морамо своју судбину узети у своје руке и борити се за наше интересе у друштвено политичком животу Србије, што је посебно нагласио председник Покрета „РОД“ Драган Станојевић и да је због тога и створен наш Покрет.

Дубоко симболично је било да се овакав скуп одржи испод иконе светом кнезу Лазару!

Председник Нове Вароши

Посебни гост форума је био председник општине Нова Варош, Раде Васиљевић, који је презентовао инвстивциони и туристички потенцијал свог региона. Обаснио је принципе деловања и доношење одлука које омогућавају било ком инвеститору најбоље и најпримамљивије услове за инвестиције,

Навео је конкретне примере који су одушевили окупљене, који су изразили жељу да посете ту општину, да се лично упознају са могућностима посебан интерес је показан према Златару, који је изузетно привлачна туристилка дестинација, Али највећу подршку аплаузима је Председник општине Раде Васиљевић добио када је одговорио колико средстава општина издваја за борбу против беле куге, па се испоставило да они издвајају многоструко више од било које друге општине у Србији, да породицама издвајају од 100.000 чак до 500.000 динара за свако новорођено дете.

Заборавна матица

Велико интересовање је изазвао говор Председнице културног удружења «Фокус» Весне Јовановић Клингер, која је говорила да су Срби заборављени од стране матице:
– Желимо да имамо представнике у Скупштини, да гласамо на изборима да се глас Срба из расејања чује и уважи. Захтевам да форум Покрета Родољуба Отаџбине и Дијаспоре упути апел нашој држави да поштују Уставна права и начела, да се одмерено реагује на провокације групе криминалаца у нашој покрајини који су себе назвали Владом Косова и који угрожавају опстанак Срба којима прети и хуманитарна катастрофа. Питамо Европу зашто је према једнима мајка а према другима маћеха, где су јој основна начела равноправности и правде?! Цитирала бих нашег Светог Саву, када је рекао «не тражи пријатеље у доказаним непријатељима»! – рекла је Јовановић Клигер која се захвалила Покрету «РОД» што је окупио представнике дијаспоре на овако важном скупу, са ког ће отићи поруке и на ком ћемо утврдити неке даље правце деловања у интересу очувањанаших националних интереса.

Подршка из Словеније

Оснивач и покрета РОД и главни кривац за све снимљено и забележено Раде Бакрачевић,из Словеније у свом емоционалном наступу се осврнуо на проблематику Срба у Словенији у боби за остваривање статуса националне мањине, где је затражио подршку Покрета «РОД». Он је рекао да је у Словенији формиран национални савет Срба који води Бранислав Рајић и Драган Матић, оба чланови Словеначког парламента и предложио састанак представника РОДА са овим парламентарцима.

– РОД нада јер су га основали Срби из расејања који најбоље знају потребе нас у
расејању. Срби имају добре позиције у Словенији, један је градоначелник Љубљане а други Копра. Очекујемо и победу нашег кандидата у Марибору. Желим да кажем да смо годинама морали због недостатка православе цркве у Марибору да се молимо у католичким храмовима, али смо хвала Богу изградили нашу цркву.

Постоји још један проблем јер је Словенија после отцепљења избрисала више хиљада Срба из регистра држављана Словеније. Ја сам повезао више општина из Србије и Словеније, после чега је наша заједница добила и значајну помоћ од општине Марибор, као и Јавни фонд Словеније за културу.

Наша жеља је да у ДКП дијаспора види своју кућу, да Држава Србија преко нас може остварити потребне контакте и добити одговарајуће савете и инфомације. Данас је наша дијаспора једна велика луталица у жељи да нађемо вољену мајку Србију а она одмиче из дана у дан и зато нам је потребно очување нашег РОДА – поручио је Бакрачевић.

За манастир 6.420 евра

После одржаног Форума културно уметничко друштво “Кнез Лазар” из Гмундена, сагостима из још пет КУД – а (СК Никола Тесла, Завичајно коло, Млава и Горњак) иоркестром Андрије Јовановића Куте (који се одрекао хонорара у хуманитарне сврхе)ораганизовало је хуманитарну забаву Беседе Проте Николе Пантића и Игумана манастира Свети Лука Мр. Алексеја Богичевића, који су својим присуством на форуму и забави учинили велику част свима нама, разгалили су срца и свима присутним гостима. На забави за обнову манастира прикупљено је 6420€, које је председник клуба Срђан Јосијевић, сутрадан након литургије у цркви, предао старешини манастира.

Издвајамо коментар професора Здравка Малбаше, поводом одржаног форума.

Овај Први форум РОД-а у Гмундену је корак којим је наш Покрет озбиљно закорачио на тло дијаспоре изван Отаџбине. По значају, броју присутних и организацији на завидном нивоу ово се може назвати правом конвенцијом Покрета.

Овај форум је само чин одговорних родољуба који су у пролеће ове године са пуно ентузијазма кренули са светог манастира Милешеве. Ослушнули комплетну проблематику у отаџбини, у ходу изградили основе демократске инфраструктуре, огласили се поводом најважнијих друштвених, економских и културних проблема у Отаџбини.

У том ходу до Гмундена стекли популарност и присталице, искристалисали погледе на сва крупна питања, очували јединство и очистили редове од насртаја трулих опозиционих организација.

Гмунденски форум је само дело РОД-а, а не по устаљеном принципу државних инсиституција, које га организују, сугубо ради својих политичких интереса. Овај успешни форум наставиће се диљем расејања и судећи по ономе како је примљен у Аустрији улива наду да ће се истањити све разлике и антагонизми у оквиру завичајних удружења, да ће се умерити амбиције разних лидера широм континената и да ће се прикључити мисији и визионарству РОД-а.

Ово друштво и наша Отаџбина треба једном да схвати и прихвати наше настојање да се у име читавог српства ствара бољи живот, слога, да се овој огромној снази економској и демографској дадне и минимум демократских права.

Жалосно је што расејање од 5 милиона Срба не може у сопственој Отаџбини да добије тај минимум који имају и националне мањине.

Осниавачи РОД-а не траже у свом Покрету ухлебљење и шансу за неке политичке профиле и позиције.Све су то људи у преко 2о земаља од знања и имања а пре свега, од родољубивог предзнака.

Они су пре свега прави национални мисионари који настоје да у тој пространој и отуђеној дијаспори чувају главне атрибуте нашег националног бића, да брину о свом писму и језику, о својој историји, о продору истине и знања по читавој планети,да промовишу врхунске резултате из области спорта, културе, науке, уметности.

У тој мисији економског патриотизма они су повукли везе са успешним људима у Отаџбини да улажу у њу, да подстичу развој, да оснажују породицу, здравство, туристичке потенцијале и да Отаџбину учине сигурним местом за улагање..

РОД је један флексибилан и отворен Покрет и из дана у дан стиче све више чланова и симпатизера јер у његовој идеолошкој матрици нису већ виђене, преживеле и излизане идеолошке одреднице већ по први пут основна кохезиона сила која га чине оригиналним и јединственим а то је родољубље.

По том аксиому рода и родољубља васколико српство у расејању и отаџбини се препознаје као једна фамилија, породица, као један и јединствен РОД.