Русија треба да се креће само напред и да своје кретање убрза, поручио је руски председник Владимир Путин у обраћању Федералној скупштини Русије у ком је изложио кључне приоритете унутрашње и спољне политике земље.

– Људи морају да осете промене, да се ситуација мења набоље, а главни задатак јесте да се сачува наш народ и да се подрже породице – рекао је Путин.

Он је изнео читав низ мера за повећање наталитета, између осталог и смањење пореза за породице с више деце.

Предложио је и мере за смањење сиромаштва, побољшање здравственог система, образовања, као и економије. Издвојио је четири приоритета: раст продуктивност рада, повећање извоза секундарних роба, побољшање пословне климе и уклањање свих економских ограничења.

– Русија има историјску шансу да побољша услове за бизнис, а пре свега у области ИТ – додао је руски лидер.

Он је истакао да би знање које је Русија добила приликом развоја новог оружја требало сада преусмерити на друштвену сферу, а потребни су велики пројекти када је реч о развоју генетике, али и вештачке интелигенције.

Говорећи о спољној политици Русије истакао је да је Русија била и биће суверена и независна држава.

-То је просто аксиом, Русија ће бити таква или је уопште неће бити. Свима нама то треба да буде јасно и тога треба да будемо свесни. Русија не може да буде држава ако није суверена. Неке земље могу, Русија не – изјавио је Путин.

Градити односе са Русијом значи налазити заједничка решења и то у најсложенијим питањима, а не покушавати да се диктирају услови, упозорио је шеф Кремља.

– Приоритети наше спољне политике су апсолутно отворени: то је јачање поверења, борба са заједничким претњама, ширење сарадње у свим областима – рекао је Путин.

Истакао је такође да је Русија спремна да настави напоре за постизање договора са Јапаном под обострано прихваљивим условима, као и у обнови нормалних политичких и економских односа са ЕУ. Посебно се осврнуо на односе Русије са Сједињеним Државама, нагласивши да је најакутније питање иступање Вашингтона из Споразума о ракетама средњег и краћег домета.

Моћни „Циркон“: Путин представио нове типове наоружања

– САД је требало да поштено објасне тај свој потез, а не да измишљају оптужбе на рачун Русије да би оправдале своје једнострано повлачење из споразума. Тако су урадили 2004. године кад су иступили из споразума о противракетној одбрани отворено и поштено – подсетио је руски председник.

Он је упозорио да распоређивање америчких ракета у Европи угрожава безбедност и Русије и света у целини.

– Русија, истичем, не намерава да прва распореди такве ракете у Европи. Ако ипак буду произведене и распоређене на европском континенту, а САД имају такве намере, то ће веома погоршати ситуацију у сфери међународне безбедности и створити претњу за Русију, јер неке класе ракета могу да стигну до Москве за 10-12 минута. У таквом случају бићемо принуђени, наглашавам принуђени, да размотримо узвратне и асиметричне мере. Шта то значи: рећи ћу данас директно и отворено да свима буде унапред јасно: Русија ће морати да изгради и распореди типове оружја које ће моћи да се употребе не само против територија са којих буде долазила непосредна опасност за нас него и против територија где се налазе центри доношења одлука о примени ракетних комплекса који су за нас претња – рекао је Путин.

Он је подробно изнео и планове за јачање руских оружаних снага. Рекао је и да је покренута серијска произвоња комлекса „Авангард“, као и производња „Сармата“ упоредивши изградњу Авангарда по значају са првим вештачким сателитом.

– Најновије оружје „Пересвет“ и „Кинџал“ показали су своју ефикасност, а успешно испитивање прошао је и „Буревестник“, док ће „Посејдон“ бити спуштен у воду у првом кварталу ове године – прецизирао је Путин и представио и нове типове наоружања, између осталог и хиперзвучну ракету „Циркон“.

– Има брзину девет махова, домет више од хиљаду километара, у стању је да погађа циљеве како на мору, тако и на копну. Њена примена предвиђена је са носача на мору, серијских и бродова као и подморница које се граде за високопрецизне ракете типа „Калибар“. То јест, све ће то за нас бити без трошкова. Наглашавам да ће две-три године пре рока оружаним снагама бити предато седам нових подморница – прецизирао је Путин.

Руски лидер је истовремено поручио да Русија хоће равноправне и пријатељске односе са САД и да никоме не прети.

– Нисмо заинтересовани за конфронтацију и нећемо је, али наши партнери не примећују како се и којим темпом мења свет. Имају права да мисле како хоће, али умеју ли да рачунају? Вероватно умеју. Нека израчунају домет и брзину наших перспективних система наоружања. Само молимо, нека прво израчунају, па тек онда нек доносе одлуке које могу створити додатне и озбиљне претње за нашу земљу и свакако ће донети до узвратних мера од стране Русије чија ће безбедност бити поуздано и безусловно заштићена – поручио је Путин.

Руски лидер је на крају нагласио да је Москва спремна на разговоре о разоружању, али да неће више куцати на затворена врата.