Владимир Путин посетио је 2001. године руске трупе на аеродрому у Приштини и тада пред елитним војницима своје армије обећао да ће Русија увек подржавати територијални суверенитет Србије и никад неће признати Косово као независну државу.

Ови детаљи никада нису објављени захваљујући петооктобарској власти.

Путин је посетио руске трупе у Приштини 17 . јуна 2001. године. Руси су положаје на аеродрому Слатина заузели муњевитом акцијом непосредно пре потписивања Кумановског споразума и тако предухитрили НАТО који је после тога дошао на Косово и Метохију.

– Руски председник се постројеним падобранцима обратио чврстим тоном. У неколико наврата током говора истакао је да Косово припада Србији и да ће, ако затреба, Русија појачати своје присуство у региону – открива саговорник који се у то време затекао на приштинском аеродрому.

Догађаји су се тако развијали да су се руски војници, на исти датум, две године касније, повукли са Косова. За то су, кажу упућени, криви тадашњи званичници из Београда, нарочито након атентата на тадашњег премијера Зорана Ђинђића.

Албанци са Косова, добро знају за обећање које је Путин тада изрекао и доказао наредних година да Кремљ стоји уз Србију.

Погрешна политика тадашњих српских власти довела је до повлачења руских трупа из јужне српске покрајине.Некадашњи шеф српске дипломатије Владислав Јовановић каже да Путин држи реч када је у питању Косово и после толико година.

– Упркос повлачењу руских трупа, Путин је показао да је принципијелни државник са визијом, а Албанци знају да их један тако велики државник не признаје и стрепе за своју климаву квазидржаву – каже Јовановић.

– Русија је вратила војнике са Косова због недостатка политичке активности Београда. Да је било више памети тада, а мање подложности Вашингтону, статус Косова би био другачији. У најмању руку Косово би било под протекторатом међународне заједнице, а не само једног њеног дела – каже дипломата Зоран Миливојевић.

Извор: web-tribune.com