Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска никог не напада, не условљава и не жели ништа од Федерације БиХ, али да има право да тражи оно што јој припада.
Додик је за ТВ Прва рекао да Српска има право на политичку и институционалну борбу против штетних одлука које Уставни суд БиХ у континуитету доноси. Последња у низу таквих одлука односи се, како наводи Додик, на пољопривредно земљиште и њоме је пређена црвена линија.

„Могуће је институционално решење под условом да се Уставни суд ријеши законом, а не да буде као ‘ненавођена ракета за коју никада не знаш где ће ударити’. Нема закона о Уставном суду већ правила која је сам суд донио под надзором међународне заједнице“, рекао је Додик.

Он је нагласио да троје страних судија, заједно са двоје Бошњака, наставља праксу високих представника који су доносили одлуке против Републике Српске и Срба.

Он је навео да је Уставни суд БиХ прво оспорио симболе Српске – грб и химну, а затим је покушао да оспори и 9. јануар – Дан Републике Српске, те да последња одлука о пољопривредном земљишту представља континуитет оспоравања Српске и њених права.

„Уставни суд је окупацијски суд и овом одлуком пређена је црвена линија. Уколико пустимо да ово иде даље, већ данас смо затворили врата Републици Српској“, истакао је Додик.

Српски члан Председништва БиХ поручио је да стране судије морају да оду из Уставног суда, јер међународна заједница већ 25 година ради против српског народа у БиХ и намеће одлуке Републици Српској.

„Kомбинација странаца и Бошњака чини све да се Срби даље кажњавају. Они покушавају да разбију српски национални корпус како би доказали нашу наводну кривицу“, навео је Додик.

Он је поручио да ће Република Српска, у деценијама које долазе, бити самостална и да ће се наћи „неки облик државног уједињења са Србијом“.

Додик је поновио да су сви Срби један народ.

Оставите Коментар