Последњи Руски цар Николај II Романов је на руци имао тетоважу јапанског змаја као и велику тетоважу преко целих леђа на којој се налазио наги дечак који себе посматра у огледало. Ове тетоваже Николај је урадио док је био у посети Јапана, а тетоваже му је урадила уметница Итео Твавки.

Тетоваже, и ако је многима чудно из ове перспективе, у то време уопште нису биле реткост на дворовима широм света. Крајем XIX и почетком XX века, на дворовима европских династија завладала је дискретна и екстравангантна мода тетовирања. Највише племство плаћало је баснословне суме мајсторима тетоваже из Кине, Јапана и Самарканда. Испод избледеле коже царева и царица, краљева и краљица, принчева и принцеза, кнезова и кнегиња, барона и баронеса, ницало је егзотично неопипљиво а одмах већ труло биље цртежа са значењима која измичу, иако остају неуклоњива до смрти, па и након ње.

Ретко коме је познато да је осим цара Николаја, истетовирано тело имао и наш краљ Александар Карађорђевић и то преко целих груди. Шта је имао, која је била симболика и разлози њеног постојања детаљније ћемо писати у неким од следећих текстова. Исто тако и нашем народу добро познати, Франц Фердинанд имао је троглаву змију која се простирала такође преко целих груди, али је била толико велика да је задирала и на обе руке. Незванично ова тетоважа је била једна од најбољих одрађених тетоважа на свету у то време. Прича се да је била толико вешто изведена да се стицало утисак да је змија жива. Писаћемо и о овоме јер постоји једна велика занимљивост која повезује ову тетоважу и видовдански атентат и Принципове пуцње.

Тетоваже су красиле тела и многих других, нашем народу познатијих и непознатијих, царева, краљева, племића, принцеза и државника. Само неки од њих су и дански краљ Фредерик, аустријска принцеза Сиси, британски премијер Винстон Черчил, амерички председник Теодор Рузвелт…

Оставите Коментар