Услед спекулација у вези са здрављем севернокорејског лидера Kим Џонг Уна, неки извештаји сугерирају да је он можда мртав, док је већина усвојила став да сачека и види, како државни медији у Северној Kореји извештавају о Kимовим активностима.

Руски сенатор и бивши председавајући Одбора руске државне думе за међународна питања Алексеј Пушков твитнуо је због чега се глобална пажња сада привлачи на здравље Kим Јонг Ун-а. Пушков је рекао да разлог за то није само недостатак информација, већ и политички односи између САД и Северне Kореје, што имплицира да „САД и суседне земље Северне Kореје, виде га као неку врсту гаранције стабилности у тој држави“.

У твиту се наводи: „Толико је гласина око стања Kим Јонг Уна, не само због недостатка информација. У Сједињеним Државама и суседним земљама Северне Kореје виде га као неку врсту гаранције стабилности у Северној Kореји.. Kим је Трампов преговарачки партнер. Дакле – привлачи пуно пажње“.

Раније је амерички председник Доналд Трамп назвао извештај ЦНН-а о наводној операцији Kима и лошем здравственом стању „нетачном“, тврдећи да су новинари „користили старе документе“.

Нагађања о здрављу севернокорејског вође и могућој смрти прате извештаји у којима се тврди да је подвргнут операцији срца, што га је довело у „озбиљну опасност“. Гласине су подстакнуте Kимовим одсуством са прославе рођендана његовог родитеља.

Јужнокорејска државна новинска агенција Ионхап известила је у недељу, позивајући се на државне медије Северне Kореје, да је Kим изразио „захвалност“ градитељима града Самјииона.

Оставите Коментар