Норвешки рибари јако су се изненадили када су приметили белуга кита с ремењем и носачем за фотоапарат. Овај необични бели кит има јако занимљив живот, а претпоставља се да га је утренирала руска војска. Рибар Јоар Хестен открио је ову животињу на обали Финмарка, жупаније на крајњем североистоку Норвешке.

„Чинио се заигран, но инстинкт нам је говорио да покушава да се реши ремења“, рекао је морски биолог Јорген Ре Виг. Тај ремен чинило се да је „посебно направљен с местима за GoPro камеру на свакој страни“, наглашава Виг. На копчама је писало „Equipment St. Petersburg“.

Виг верује да је кит стигао из руског града Мурманска, и да га је тренирала руска морнарица. За њу је већ од раније познато да је „тренирала белуга китове за војне операције, као што су чување војних база, помагање рониоцима, и проналазак изгубљене опреме“.

„Сигурно је како је био научен бити око бродова и тражити их. Дошао је до њих с главом изнад воде и отвореним устима, што показује да је очекивао да ће добити храну, рибу као награду“, рекао је Мартин Биув са норвешког института за истраживање морског живота, пише Си-Ен-Ен.

Наглашава како истраживачи с тог подручја не користе такве појасеве као што су пронађени на белом киту. Било каква изјава о његовој намени била би „права спекулација“, кажу. Али такође истичу да се знао да су такви китови некада били кориштени у војне сврхе.

„Знамо да је руска војска током Хладног рата тренирала белуга китове да нањуше мине или стара торпеда“, рекао је Биув. 2017. године истраживачки институт у Мурманску тренирао је белуга китове, дупине и туљане за војне улоге.

Овог су кита успешно ослободили, након чега је отпливао даље. „Био је то најбољи осећај икад“, рекао је Виг.

Оставите Коментар