НАЧЕЛНИК Генералштаба Оружаних снага Русије – генерал армије Валериј Герасимов – назвао је антируском пропагандом тврдње западних медија да се Москва спрема за рат.

Герасимов је политику Сједињених Држава и њихових савезника назвао – агресивном и позвао их да престану да деле Европу и да смање конфронтацију са Русијом.

У овом контексту је затражио да „престану са дестабилизујућим војним активностима и ширењем инфраструктуре у близини западних граница Русије“.

Герасимов је изричито затражио од САД и НАТО и да се уздржавају од повећавања војног присуства у Црном мору. И упозорио:

„Док се на том плану нешто не измени – Русија ће бити присиљена да јача своје Западни и Јужни војни округ“.

Готово истовремено је генерал Виктор Познихир – заменик начелника Главне оперативне управе Генералштаба РФ – на VIII Московској конференцији о међународној безбедности изнео да су САД разрадиле концепцију пресретања и уништавања противниких ракета пре него што успеју да полете.

Познихир је додатно појаснио:

„Вашингтон планира да ракете других земаља уништава док су још на лансирним рампама, а да оне које ипак успеју да узлете пресреће антиракетним системима. САД желе да себи и на овај начин обезбеде стратешку доминацију“.

Руски генерал је земљама на чијој територији се налазе америчке ПРО инсталације поручио да ће управо оне – ако до нечега дође – бити мета првих удара.

Ово је индиректна опомена пре свега Румунији и Пољској, а Познихир је још додао:

„САД желе да реанимирају програм Ратова звезда јер би им постављање средстава ПРО у космосу омогућило да туђе ракете обарају док још тек узлећу. Ми не искључујемо да би тим средствима покушали и превентивне ударе по Русији и Кини. Наравно, то би им омогућило да на исти начин атакују било коју државу на планети“.

Генерал Познихир је оценио да су САД започеле нуклеарну трку у наоружању јер увелико раде на бојевим главама мале снаге за ракете „Томахавк“. Упозорио је Пентагон да ће тиме само подстаћи друге земље да производе исте такве пројектиле“.

Оставите Коментар