Главнокомандујуц́и Ваздушно-космичких снага Русије, генерал-пуковник Виктор Бондарјев најавио да ц́е руска војска ускоро добити нове системе С-500 који представљају универзални комплекс далеког домета и пресретања пројектила на великим висинама. Нови систем може да пресретне балистичке ракете, али и да погоди авионе, хеликоптере и крстарец́е ракете

Специфичност геостратешког положаја Русије се састоји у томе да главну претњу по њену војну безбедност чине системи ваздушно-космичких напада иностраних држава. Искуство војних конфликта у неколико последњих деценија показује да није довољно да се развијају само одбрамбене снаге.
Због тога заменик главног команданта Ваздушно-космичких снага Русије Виктор Гумјони тврди да ваздушно-космичка одбрана Руске Федерације мора бити активна, мобилна и мора да носи офанзивни карактер. Гумјони истиче и да руске снаге морају бити опремљене тако да могу да униште противничка средства напада у лету, да поразе авијацију непријатеља стационирану на аеродромима, као и носаче високопрецизног оружја, али и да могу да неутралишу орбиталне групе космичког наоружања противника.

Гумјони подсец́а да су Ваздушно-космичке снаге имају задатак да штите државу од напада из ваздуха и свемира.

– Након што су Американци, без најаве, ракетама типа ’томахавк‘ засули сиријски аеродром, вредело би замислити се над питањем – а шта ако сличан напад буде извршен на територији Русије? Како би и чиме Ваздушно-космичке снаге требало да реагују на сличне претње? – пита се заменик главног команданта Ваздушно-космичких снага Русије.

Зато можемо да констатујемо да није случајно што је баш ових дана главни командант Војно-космичких снага РФ Виктор Бондарјев најавио да ц́е врло брзо руска војска добити нове системе С-500 који управо задовољавају све захтеве које је Виктор Гумјони навео.

С-500 представља нову генерацију ПВО ракетних система „земља-ваздух“. То је универзални комплекс далеког домета и пресретања пројектила на великим висинама уз повец́ан потенцијал противракетне одбране. Систем С-500 може да пресретне балистичке ракете, али и да погоди авионе, хеликоптере и крстарец́е ракете.

По својим карактеристикама С-500 значајно превазилази могуц́ности претходника С-400, али и америчког конкурента „Пејтриот адвенсд кејпабилити 3“.

Виктор Баранец, руски војни публициста и пуковник у пензији, за Спутњик прецизира које су то карактеристике.

– Главна особина С-500 је јединствени систем који ц́е објединити и ПВО и ПРО функцију. Чак и да нисте војно потковани, разумете да се овде ради о две сфере: противваздушној, односно о ваздушном простору непосредно око Земље и о противракетној одбрани, а ту се вец́ ради о свемиру. Зато је ово први систем који ц́е моц́и да лансира ракете до блиског свемира и он ту има један циљ: да неутралише интерконтиненталну балистичку ракету противника – наводи Баранец.

Како истичу војни експерти, тактичко-техничке карактеристике система С-500 дају могуц́ност да се са Земље отвори директна паљба по сателитима противника, како би они били беспоговорно уништени. На то указује и генерал Гумјони који истиче да систем има задатак да „неутралише ефикасност орбиталне групе космичког наоружања противника“. Зато би требало размислити о томе шта би се догодило са ракетама „томахавк“ које се наводе искључиво путем сигнала навигационог система Џи-Пи-Ес, ако би сви сателити тог навигационог система били у тренутку уништени.

Виктор Баранец наводи и друге предности ракетног система нове генерације:

– У систему С-500 је реализован комплекс такозване диференцијације решавања задатака. Док су код претходног система С-400 све ракете једнаке, нови систем има ракете које су предвиђене за уништавање различитих циљева. С-500 за разлику од претходне верзије може да погоди сателит на ниским орбитама и да много ефикасније уништи бојеву главу непријатељске ракете. Ракета најновијег система лети брзином вец́ом од 7 километара у секунди и може истовремено да гађа 10 циљева, док је С-400 могао да гађа само 6 циљева.

Домет ракета које чине најновији ракетни систем је чак 600 километара и у том смислу ниједан други систем не може да се пореди са С-500 – оцењује Баранец.

Начелник Војне академије ваздушно-космичке одбране, генерал-потпуковник Владимир Љапоров истиче да се још од прошле године спроводи обука стручњака који ц́е моц́и да управљају системом С-500. Сада је само питање тренутка када ц́е ти системи постати део наоружања руске војске.

Извор: informer.rs