Русија спремна да нам С-300 испоручи по посебним условима, знатно повољнијим од тржишних, јавља новинска агенција која преноси ставове Кремља… ТАС јавља и да ће Белорусија у 2018. помоћи војску испоруком ‘мигова 29’ и два дивизиона ПВО система ‘бук М2’ са 12 ракетних лансирних рампи

Русија и њен председник Владимир Владимирович Путин спремни су да Војсци Србије испоруче моћан ракетни систем С-300 по посебним условима, знатно повољнијим од тржишних! Ово је током васкршњих празника потврдила руска државна новинска агенција Тас!

Ова агенција, која преноси званичне ставове Кремља, јавља и да ће Белорусија и њен лидер Александар Лукашенко у 2018. нашим оружаним снагама испоручити осам најмодернијих „мигова 29“, али и два дивизиона ПВО система „бук М2“ са 12 ракетних лансирних лампи!

Тако ће Војска Србија, пише Тас, до краја следеће године располагати најмоћнијим војним арсеналом на Западном Балкану, имаће 14 модернизованих „мигова 29“, по 30 тенкова Т-72 и оклопних возила БРДМ-2, као и два дивизиона „бук М2“!

Ефикасно оружје

Руска агенција подсећа да је премијер Александар Вучић приликом последње посете председнику Путину рекао да је систем С-300 исувише скуп за Србију. Ипак, како наводи Тас, Русија је изразила жељу да помогне кроз конкретне споразуме и у аранжману који не би подразумевао тржишне услове.

„Потпредседник Владе Дмитриј Рогозин изјавио је да ће Русија размотрити техничке детаље српског захтева за куповину оружја и ракетног система С-300. Русија се не меша у безбедности Србије, која има право на високо ефикасно оружје. Једна од главних тема током Вучићеве посете 27. марта ове године била је војнотехничка сарадња и куповина ракетних система“, преноси Тас.

Руски новинари подсећају и да је Москва већ поклонила Србији вредну војну опрему.

„Русија је донирала шест ‘мигова 29’, чија се пуна употреба у Војсци Србије очекује ове године. Србија добија и по 30 модернизованих тенкова Т-72 и оклопних возила БРДМ-2… Разговарало се и о системима ‘бук М1’ и ‘бук М2’, као и о ракетном комплексу ‘Тунгуска’. Србији је помоћ обећала и Белорусија: Минск у 2018. Београд снабдева са осам авиона ‘миг 29’ и два дивизиона ракетног комплекса ‘бук’ са 12 лансирних рампи“, преноси Тас, подсећајући да Београд већ има и потписан уговор о набавци девет борбених „ербас“ хеликоптера Х145М.

Дмитриј Песков, Путинов портпарол, потврдио је јуче писање Таса и рекао да се о војнотехничкој сарадњи Србије и Русије разговара на највишем државном нивоу.

– Питање војнотехничке сарадње спада у категорију врло осетљивих питања. Та сарадња се налази на агенди контаката на високом и највишем нивоу – истакао је Песков.

Јачање одбране

И док нико од званичника није јуче хтео да коментарише писање Таса, директор Института за међународну безбедност Орхан Драгаш наглашава да Србија мора да обнови војску.

– То се, пре свега, односи на летачку флоту и озбиљно наоружање и ракетне системе. То је нужно у периоду све озбиљнијих претњи од тероризма, као и у време када комшије звецкају оружјем. Србија је дужна да заштити грађане, али и да пружи неопходну заштиту Србима на Косову, БиХ и Хрватској… – закључује Драгаш.

Чињенице о С-300:
* домет по даљини: 5 до 150 километара
* домет по висини: 10 до 27.000 метара
* брзина кретања циљева: до 1.800 м/с (до 2.800 м/с са навођењем на циљ)
* број ракета које се могу пратити: до 12
* број истовремених циљева: 6
* припрема за гађање/покрет: 5 минута
* број ракета у комплексу: до 48

Извор: informer.rs