Наша земља годишње ће зарађивати 1,5 милијарди евра од продаје српске робе на тржишту од 186 милиона потрошача.

Србија постаје чланица Евроазијске економске уније! Путинова унија, како је популарно називају, отворила је своје тржиште за 99 одсто српске робе, на коју се неће плаћати царина.

Очекује се да ће наша земља годишње зарађивати 1,5 милијарди евра од продаје воћа, поврћа, сирева, ракије, цигарета и вињака на тржишту од 186 милиона потрошача.

Србија ће званично приступити Унији на Самиту премијера земаља-чланица Уније 25. октобра у Москви.

Погурао Медведев

Да Србија што пре постане пуноправни члан, убрзао је и премијер Руске Федерације Дмитриј Медведев.

– Потребно је убрзати процедуре неопходне за потписивање споразума о зони слободне трговине са Србијом и Сингапуром – изјавио је недавно премијер Медведев.

Kако за медије каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, овим споразумом добили смо и нове производе које можемо да извеземо без царине.

– Ту, пре свега, мислим на козији и овчији сир у неограниченим количинама, све врсте воћа и воћних ракија, такође у неограниченим количинама, затим 2.000 тона цигарета, 400 тона тврдог крављег сира, 90.000 литара вињака – каже Љајић.

Прошле године робна размена Србије са пет земаља чланица Евроазијске уније – Русијом, Белорусијом, Kазахстаном, Јерменијом и Kиргистаном била је око 3,1 милијарду евра.

– Русија је ту наш највећи партнер. Очекујемо да ћемо за три године од продаје српске робе годишње зарађивати 1,5 милијарди евра – каже Љајић.

Врата у свет

Агроекономски аналитичар Милан Простран каже за медије да је потписивање споразума одличан процес, који ће ојачати везе са евроазијским земљама, али и донети добро нашим привредницима.

– Ово ће највише значити српским привредницима, који не морају више сарађивати само са окружењем или западом, већ и са земљама истока. Иако ће овај споразум означити проширење листа извозних производа, где су и циграте, млеко и сир, по мом мишљењу, акценат би требало да буде на воћу, поврћу и њиховим прерађевинама – наглашава Простран.

Царина остаје за аутомобиле, ауто-делове, живину и шећер

Србија већ дуго преговара са земљама чланицама ЕЕУ о извозу аутомобила без царина, али до сада није дошло до договора. Претпоставља се да ове земље не дозвољавају увоз нашег “фијата” бесцарински јер сматрају да би то могло негативно да утиче на њихову ауто-индустрију. Слично важи и за ауто-делове, а раније је речено да ни наш шећер не може у земље ЕЕУ бесцарински, а према последњим информацијама, Руси су одбили и да се на овај начин код њих увози и живинско месо.

Оставите Коментар