У Бујановцу расте цена квадрата, ничу бројне зграде, станови се масовно продају, а Срби мештани сматрају да је посреди насељавање припадника албанске националне мањине.
Општина Бујановац последњих месеци подсец́а на велико градилиште. Гради се неколико нових зграда, а у новим становима углавном нико не живи. Kвадрати се продају по нереално високим ценама, а станове купују искључиво Албанци.

Срби су збуњени целом ситуацијом, неки се чак и прибојавају да се иза тога крије некаква намера о изненадном насељавању вец́ег броја Албанаца, док стручњаци из области некретнина тврде да је реч о тренду који је завладао и који је само привременог карактера, пишу „Новости“.

„Стварно нам није јасно због чега се граде те зграде и ко купује станове. Зграде ничу као печурке после кише, а станови су углавном празни. Спекулише се да се цена квадрата крец́е и до 700 евра“, прича један Србин из Бујановца.

С друге стране, Дарко Филиповиц́ из агенције за некретнине „Херолдо“ сматра да нема никаквих теорија завере, вец́ да је реч о незаустављивом тренутном тренду куповине станова у новоградњи.

Такав тренд је пре неколико година захватио Прешево, па се сада тамо станови због презасиц́ености тржишта продају много јефтиније него у почетку. Цена од око 550 евра по квадрату у Бујановцу је у односу на величину и положај општине нереално велика, сматра Филиповиц́.

Иако нико не жели отворено о томе да говори, по општини се спекулише о нелегалној градњи и договору са општинским властима, што председник општине Шаип Kамбери оштро демантује.

„Немамо никакве везе са тим радовима, нисмо инвеститори. Не учествујемо у томе, осим у смислу издавања дозвола и све то у складу са урбанистичким планом. Kолико ја знам, углавном су купци из дијаспоре“, каже Kамбери.

Оставите Коментар