Руско срце куца за Србе! Руско-српски културни клуб „Орлови“ и школа фудбала „Невски фронт“ организовали су хуманитарни турнир, уз подршку навијача из Санкт Петербурга.

Турнир је почео извођењем песме „Ој Косово, Косово“ у режији дечијег хора „Светог Јована Дамаскина“, што је изазвало буру емоција међу окупљенима.

Део прикупљених средстава намењен је за куповину звона за цркву у српском селу Доње Вуковско, у близини Купреса, у Босни и Херцеговини. Звоно на цркви Благовести Пресвете Богородице, која је изграђена у 19. веку, срушено је и уништено од стране Хрвата 1994. године током грађанског рата у бившој Југославији. Недавно су парохијани села одлучили да купе ново звоно у Русији. Новац се прикупља у Русији, Србији и Републици Српској.

Други део средстава организатори турнира традиционално ће искористити да помогну великим српским породицама које живе у енклавама на Косову и Метохији, као и тамошњим манастирима.

Турнир је био организован у знак сећања на Григорија Шчербина, првог конзула Руског Царства на Косову и Метохији, којег су 9. априла 1903. године у Косовској Митровици убили Албанци.

Организатори су турниру дали назив „Руси на Косову“, јер под тим именом већ годинама одлазе на добротворна путовања у јужну српску покрајину.

Од 2014. године људи из Санкт Петербурга за Видовдан односе хуманитарну помоћ на Косово и Метохију. Сва путовања се одржавају под слоганом „Руси на Косову – Хуманитарна мисија“.

На турниру су учествовали навијачи фудбалских клубова Зенит и Тосно, те хокејашког клуба СКА, сви из Санкт Петербурга. О хуманитарном турниру извештено је на руској телевизији, као и бројним медијима.

А. Р.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар