Мучење и пребијање венчаног кума и некадашњег блиског сарадника, које је ових дана узбуркало јавност, само је део ланца насиља и бруталности у политичкоЈ каријери Марка Бастаћа, одлазећег председника ГО Стари град и председника београдског одбора Ђиласове странке.

О понашању према сарадницима и потчињенима, овог бившег демократе, познатог по финансијским малверзацијама новцем грађана, дивљаштву на улици и у виду чупања саобраћајних знакова, ометања сређивања града, упада у РТС и Скупштину Београда… Портал Ембарго ексклузивно преноси сведочења дојучерашњих запослених у ГО Стари град и бивших партијских колега:

„Примитивизам, бахатост и грубијанство саставни су део политичког манира Марка Бастаћа који траје годинама, посебно од када је преузео контролу над централном београдском општином. Намерно кажемо „преузео контролу“ зато што је он фактичку власт и буквално добио „на вересију“ око годину дана пре локалних избора 2015, и то управо насиљем: Физички се, преко, блиског сарадника, доскорашњег директора СРПЦ 25. Мај, Душана Раичковића, обрачунао са актуелним председником општине Дејаном Ковачевићем (ЊЕГА БИ ТРЕБАЛО УБЕДИТИ ДА ПРОГОВОРИ КАО ЛАЗАРА ЛЕШЊАКА?!). Тако је Ковачевић до избора био само МАРИОНЕТА у преосталом делу мандата председника општине, буквално примајући само плату обављајући више протоколарне делатности, док је Бастаћ терорисао запослене, скидао им коефицијенте за плате, говорио како су сви неспособни и смењивао шефове одсека и мобинговао руководиоце, незаконито отпуштао стално запослене, или их премештао на нижа радна места, све уз драње, вику и стресне ситуације.

Управо је малтретирање запослених радника Управе Старог града, посебно политичких неистомишљеника и људи од угледа главни печат политичке каријера овог политичког шарлатана, за кога се многи питају да ли му је потреба психијатријска помоћ?

Уместо да Општина буде сервис грађана, он је ову институцију претворио у своју партијску базу. Општинске новине и веб сајт постале су страначке новине, а у просторије на III спрату уселио је и опозициону ТВ Шабац, која се бави више Београдом него Шапцем, критикујући градску власт!?

Као личност, на граници психијатријског случаја!? Поред осталог, параноик је и не верује никоме. То су приметили и неки од новинара водећих београдских дневних листова, питајући незванично људе из општинске Службе за информисање: „Да ли је овај човек психо?“

Овако нешто се могло давно предвидети: Када је уз агресивно лобирање које је трајало месецима постао председник ОО ДС Стари град, на просторије Одбора у улици Браће Југовића, окачио је таблу на којој је писало: „ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА ОО СТАРИ ГРАД МАРКО БАСТАЋ“! Многима је тада било јасно о каквој политичкој и психолошкој личности се ради. Поред тога, он се „усудио“ да једино његов Општински одбор промени класичне жуте боје ДС и дода своје љубичасто-зелене боје, које симболизују биљку чуваркућу. Убрзо после локалних избора, где је уз помоћ трговине и гласова СРС једва саставио власт, напала га је сопствена странка, коју убрзо напушта и прави политички покрет „Чувари старог града“.

Због коалиције са радикалима и чињенице да је запослио целу своју родбину, бива исмејан од целокупне јавности, било опозиционе, било склоне владајућој. То се и манифестовало на последњим градским изборима када је његова листа „Шта радите бре?“, добила симболичан број гласова и јасно изгубила чак и на сопственој територији Старог града.

Колико му грађани Старог града више не верују, сведочи податак да је на последњој великој манифестацији „Јевремова улица сусрета“, 2019. по веома лепом и сунчаном времену, ова централна дорћолска улица зврјала полупразна…

Познат је и по томе да је за време изборне кампање малтретирао грађане лецима узнемирујуће садржине, због чега су га „Старограђани“ пријављивали полицији, где је привођен на информативне разговоре?

Малтетирао је и своје шире партијско чланство дуготрајним и напорним снимањем изборних материјала, сви су били изнервирани и љути, напуштајући овакве фарсе које су трајале и по четири сата! Тада је из џепова пореских обвезника потрошио силан новац на скупе фотографе и сниматеље за једно мало парче папира и буквално ЈЕДНУ ОБЈАВЉЕНУ ФОТОГРАФИЈУ!

Али паре грађана су ишле и у друге намене: годинама уназад је плаћао дизајнере, ПР фирме и фирме за Прес клипинг, иако је имао своје запослене у општини на истим местима. За манифестације је додатно ангажовао и скупо плаћао државним новцем и по неколико фотографа поред ДВА ОПШТИНСКА који су били редовно плаћени!

Такође, разбацивао се са новцем за прославу општинских слава, правећи скупе забаве, а прича се чак и оргије за госте из иностранства, које притом он није ни довео, већ су пријатељи претходних општинских гарнитура.

И поред забране запошљавања у органима локане самоуправе, доводио је своје активисте, пријатеље, љубавнице за секретарице, буквално ИЗМИСЛИО ОПШТИНИСКИ КОЛ ЦЕНТАР КАО СТЕЦИШТЕ СВОЈИХ АКТИВИСТА, РЕЧ ЈЕ О ФАНТОМСКОЈ СЛУЖБИ, КОЈА УОПШТЕ НИЈЕ ЗВАНИЧНО СИСТЕМАТИЗОВАНА КАО СЛУЖБА У ОПШТИНИ! (претходно за једно поподне избацивши одатле новинаре из званичне Службе за информисање).

И као породичан човек је веома проблематичан. Многи су чули да се на своју супругу, бившу партијску сарадицу са двоје мале деце, дивљачки драо и то у општинским просторијама, па се касније и разилазио са њом и емотивно и политички, па тако опет у круг…

У једном тренутку је чак поставио некомпетентну особу (и незапослену за стално у општини, већ преко „Кодеxа“), да привремено руководи Службом за информисање, само зато што је њему партијски подобна! Касније се са истом особом посвађао па је буквални отерао из општине. Дотле је „шефица“ за информисање Невенка Гроздановић (која је доведена на ово место без дана радог стажа и искуства на руководећим местима), уживала на егзотичним путовањима, а по повратку са њих се није ни бавила својим послом већ партијским акцијама Бастаћа!

Увео је тортуру у општину, међу запослене, правдајући се „радном дисциплином“. Сви запослени су морали да пишу бувално шта раде на свака пола сата ! (дневни извештаји) малтетирао и драо се на запослене и говорио: „Отпустићу те, па ти тужи, ал’ да видимо шта ћеш да једеш дотле!“

Такође је терао стално запослене да носе и деле страначки материјал по сандучићима и то ван радног времена!

Својим члановима у инспекцији (кум „Деки-Евро им је руководилац“) је давао најбоље послове и додатно плаћена дежурства викендом и празницима.

Направио је клан својих најближих кумова и родбине, понижавајући угледније и старије чланове ДС-а, грубо и примитивно се свађајући са њима. Ником са стране није дозвољавао да буде део те екипе. Двоје људи је, многи сумњају, буквално изгубило живот због његовог таквог понашања!?!“

Наставиће се…

Оставите Коментар