Јужнокорејске ваздухопловне снаге су објавиле видео који представља симулацију превентивног напада на Северну Кореју.

Јужна Кореја је показала арсенал оружја набављен од САД, а у видеу су приказани борбени авиони Ф-35 и други како нападају севернокорејске положаје јасно означене црвеним звездама које откривају ко је заправо „мета напада“.

Четвороминутни видео почиње тако што шпијунски дрон америчке производње, „глобал хок“, открива непријатељску активност, а потом авион уништава севернокорејски интерконтинентални балистички ракетни систем Хвасонг-14. У клипу се спомиње „славна победа обећана без обзира на околности“.

Провокативни клип је објављен након најновијег тестирања севернокорејског ракетног мотора обављеног прошле седмице које многи сматрају великим кораком напред до развијања далекометног балистичког пројектила. Пјонгјанг инсистира да оружје развија искључиво за самоодбрану. Преговори са Амриком за денуклеаризацију су пропали прошле године, а рок који је Северна Кореја поставила за „оживљавање“ преговора је крај године и брзо се приближава.

Севернокорејски заменик министра за спољне послове Ри Тае-сонг је рекао да „у потпуности зависи од САД какав ће божићни поклон изабрати“, али није открио какве би „поклоне“ Северна Кореја могла да понуди.

Сеул је 2014. године потписао уговор с Вашингтоном за куповину Ф-35А борбених авиона вредних 6,8 милијарди долара. До 2021. године ће их имати укупно 40. Потписан је и уговор за куповину 30 РQ-5 Глобал хок шпијунских дронова.

Оставите Коментар