Привремене приштинске институције одлучиле су данас да ослободе од стопостотно увећаних такси производе из Србије и БиХ, који су на косовску територију ушли пре наметања тих мера, 21. новембра прошле године

Из приштинске владе је саопштено да је донела одлуку о изменама и допунама одлуке владе од 21. новембра прошле године, којом се, како се наводи, увећаних такси „ослобађа роба пореклом из Сбје и БиХ која је увезена до 21. новембра“, односно која је била на царинској контроли или „унутрашњој обради“ у случају да буде пуштена у слободан промет.

Према извештају косовске царине од 21. новембра прошле године, роба из Србије и БиХ, након тог датума није могла да уђе у царинско складиште без увећане таксе, осим за одређене стране фирме које имају производњу у тим земљама.

Подсећа се да је од 28. децембра прошле године такса у истом проценту повећана и за страну робу која долази из Србије и БиХ.

Наводи се да су „царинск службеници“ прегледали 95 одсто ускладиштене робе и да су утврдили да је она доступна привредним субјектима у периоду од годину дана, од дана уласка у складиште.