Тројица Албанаца пресрела су га на Бадње вече на путу код села Станишор код Новог Брда и упутили најстрашније претње.

Јереју Бојану Јевтићу, свештенику из села Станишор код Новог Брда на Косову и Метохији, група Шиптара запретила је на Бадње вече клањем само зато што је Србин!

Јевтића су Албанци пресрели колима на путу ка селу Станишор, опсовали му „српску и четничку мајку“ и рекли да ће га заклати. Млади свештеник је случај пријавио полицији, која је покренула истрагу, али до сада није учинила ништа да пронађе починиоце.

Свештеник Бојан Јевтић каже да се не осећа сигурно после претњи, поготово због чињеница да је ово само један у низу све учесталијих напада на српско становништво на Косову и Метохији.

– На Бадњи дан кренуо сам у село Станишор, насељено Србима, на освештење бадњака у Цркви Светог Георгија. Ишао сам путем, када ме је пресрео аутомобил са тројицом Албанаца. Двојица су седела напред, а био је бар још један позади, иза затамњених стакала. Возач је избацио пола тела из аутомобила, унео ми се у лице и рекао ми:“Четник, мајку ти српску и четничку, заклаћемо те…“ Затим су дали гас и отишли – каже Јевтић и додаје да не зна ко су нападачи:

– Никада их нисам видео. Рекао бих да су иали више од двадесет година. Покушао сам да видим таблице, али су биле замрљане блатом. Само сам приметио да имају ознаку Гњилана. Телефонирао сам мештанима који станују уз пут и замолио их да погледају возило и да евентуално препознају те момке, али су они негде успут скренули и више их нико није видео.

Јевтић каже да је случај пријавио косовској полицији, али сумња да ће она пронаћи и казнити починиоце.

– Јасно је да сам нападнут само зато што сам Србин, православни свештеник… Што сам кренуо да народу освећујем бадњак и што овде покушавамо да упркос свему очувамо традицију и задржимо људе на Косову. Зато ме није зачудило што су ме полицајци Албанци једва саслушали и што нису чак ни записник саставили. Тек када се у овом делу Косова прочуло да сам нападнут, покренули су некакву истрагу. Али наравно да од тога неће бити никакве вајде, њима није у интересу да ухвате починиоце – сматра Јевтић.

Према његовим речима, ово није једини напад на Србе у околини Гњилана и Новог Брда у последње време.

– Некад је ово био миран крај, али сада су напади постали све учесталији. Претње које сам добио све чешће добијају и други Срби који живе овде. Мене лично ово није поколебало, остајем уз свој народ да поделимо и добро и зло. Овај народ овде свакодневно трпи нападе и малтретирање, сад су ударили и на свештенство. То само доказује да Албанцима ништа није свето.


Н.С.