Неколико десетина особа ухапшено је током ноћи у великој акцији српске полиције, а међу ухапшенима су и неки од добро познатих криминалаца, сазнаје „Блиц“.

Фото: РАС Србија
Фото: РАС Србија

Полиција је у акцији која још траје упала у неколико десетина кућа и станова и ухапсила десетине осумњичених. Полиција је ушла и у куће неких од најмоћнијих људи који се повезују с нарко клановима.

Како је потврђено „Блицу“ међу приведенима су и Небојша Стојковић Стојке, Владимир Јовановић Јапанац, Звонко Матеовић, Миљан Вуковић, Зоран Хаџи Јовановић, Владимир Каран, Љубиша Линда, Веселин Вукотић… у току су и претреси њихових објеката.

За десеторицу ухапшених одређен је притвор до 48 сати након чега ће бити саслушани код тужиоца.

Ко су ухапшени:

Небојша Стојковић Стојке

Небојша Стојковић Стојке, важи за вођу раковичког клана. Последњи пут у жижи јавности био је крајем лета 2017. када је рањен у Барселони, а шпанска полиција није открила ко стоји иза тог атентата. Био је близак са барском криминалном групом, на чијем је челу био Лука Ђуровић, кога је после погибије наследио Алан Кожар.

У Србији је осуђиван због трговине дрогом, разбојништва, недозвољеног поседовања оружја и изнуде.

Звонко Матеовић

Звонко Матеовић је био телехранитељ Жељка Ражнатовића Аркана и са њим је био у хотелу „Интерконтинентал“ кобног 15. јануара када је убијен. Он је, приликом атентата на Ражнатовића у хотелу „Интерконтинентал“ у Београду 2000. године, ранио Добросава Гаврића, који је касније правоснажно осуђен на 30 година затвора као извршилац убиства, али је недоступан правосудним органима Србије. Брат Далибор му је убијен пре неколико година у Београду, а веровало се да је ликвидиран грешком и да је права мета управо био Звонко. Својевремено је ослобођен за изнуду. Последњи пут у јавности је виђан на сахранама људи из окружења Луке Бојовића, који су ликвидирани прошле године.

Владимир Каран

Пре три и по година на мети бомбаша, чији идентитет није утврђен, био је и Владимир Каран. Он је тада тешко повређен у експлозији џипа, а сумњало се да је тај напад последица борбе за превласт на нарко-тржишту. Карану је својевремено паљена и дискотека. Иако се повезивао са трговином наркотика није осуђиван за та кривична дела.

Владимир Јовановић Јапанац

Владимир Јовановић Јапанац осуђиван је због изнуде новца од власника „Максис“ таксија, принуде и противправног лишења слободе једне девојке на Новом Београду. Пре неколико година ухапшен је у Шпанији и изручен Србији. Пре скоро две деценије привођен је у истрази покушаја убиства Вука Драшковића, лидера СПО у Будви. Интерсантно је да је недавно објавио књигу.

Веселин Вукотић

Никшићанин Веселин Вукотић осуђен је у Новом Саду на четири године затвора због недозвољеног држања оружја и наношења лаких повреда. Такође му се суди због убиства Душка Бошковића у Прчњу 1997. због ког Црна Гора већ годинама тражи његово изручење. Иначе, у Бриселу је са Андријом Драшковићем и Божидаром Спасићем био осуђен на доживотни затвор због убиства албанског активисте Енвера Хадрија.

Хаџи Зоран Јовановић

Хаџи Зоран Јовановић, звани Тебра, у Белгији је био осуђен на пет година затвора због шверца 203 килограма кокаиан, а оптужен је и у истрази холандског правосуђа. Такође је познат и као припадник бајкерске групе „Hells angels“

Миљан Вуковић

Полиција је трагала и за Миљаном Вуковићем, који важи за вођу озлоглашене бајкерске групе „Хеллс ангелс”, међутим у данашњој акцији он није пронађен. Вуковић је иначе син Вука Вуковића, некадашњег власника казина „Лондон” и кума Жељка Ражнатовића Аркана. Вуковић је у „Анђелима” задужен за сигурност клуба, а оперативни подаци полиције указују да је „спона“ између крадљиваца дијамана познатим као „Пинк пантер“ и купаца драгуља.


Ана Ж. Аџић, Б. Богосав