Француски хуманитарац Арно Гујон изјавио је да Приштини смета то што износи истину о положају Срба на КиМ и да му зато и даље не дозвољава улаз у јужну српску покрајину, истичући да је ситуација у српским енклавама на КиМ изузетно тешка.

  • “Солидарност за Косово“ је израсла у велику и озбиљну организацију, која конкретно делује на терену и помаже људима да опстану на свом огњишту, да не оду са родне земље и огњишта – каже Гујон за данашње „Вечерње новости“, одговарајући на питање зашто му привремене власти у Приштини бране улазак на Косово.

Он додаје да је други разлог тај што им вероватно смета то што на Западу, а пре свега у Француској, организација „Солидарност за Косово“ говори о хуманитарној ситуацији у српским енклавама и што указује на кршење људских права Срба и осталих мањина на КиМ.

Према његовим речима, тренутна ситуација у енклавама је изузетно лоша.

  • Људи не само што немају средства за живот већ ни основну слободу кретања и говора на српском језику у многим местима – каже Гујон.

Француски хуманитарац је пут црногорског приморја ових дана, посредством организације „Солидарност за Косово“, осму годину заредом, одвео малишане из српских енклава са Косова.

  • Мој пријатељ из Француске, који као волонтер прави дневник путовања, разговарао је с децом. Питао је једну девојчицу шта јој се свиђа на мору, а она му је одговорила да су људи које не познаје добри према њој, док је тамо, где живи, углавном псују кроз отворене прозоре аутомобила. То све објашњава – каже Гујон.

Оставите Коментар