Председник Александар Вучић предочио је вечерас, на прес конференцији на којој је говорио о данашњем упаду РОСУ на Газиводе, хронологију напада на Србе на Косову и Метохији у последњих седам мецеци.

Подсетио је најпре на хапшење Марка Ђурића, 26. марта, и дивљање на северу Косова, што се наставило 5. маја, када је на Јарињу ухапшен Србин Дејан Славић из Обилића, настањен у Лазаревцу, који је пуштен из притвора 31. маја.

– Нико никада није схватио о чему је била реч – додао је.

Гостовање Звезде у Грачаници

Затим је Фудбалски савез тзв. Косова забранио ФК Црвена звезда гостовање у Грачаници, а 6. и 7. маја породици Марковић из Зебињца украдене су две краве, док је 18. маја у Милошеву породици Ађанчић украдена коза, а три километра одатле, у Бабином мосту, извршено неколико крађа – Сретену Вучковићу украдена је пољопривредна машина, а Олги Јовановић четири јарића.

У селу Церница, надомак Гњилана, у ноћи 25. маја запаљен је помоћни објекат Драгиши Митровићу, а дан касније почела је изградња магистралног пута у заштићеној зони манастира Високи Дечани.

Подсетио је и да је између 27. и 28. маја каменована амбуланта у Сувом Долу, што се поновило неколико пута, док су Албанци 28. маја каменовали групу Срба повратника, интерно расељених који су дошли у село Петрич код Клине да обележе празник Свете тројице, возилима блокирали прилаз цркви и том приликом повређено је троје Срба.

– Приштинска влада је 29. маја усвојила предлог Статута Трепче без консултација са представницима Срба и проследила га скупштини на усвајање – рекао је Вучић.

Такође, у ноћи између 29. и 30. маја нападнута је амбуланта Здравственог центра у селу Новаке, а том приликом су разваљена улазна врата, запаљен већи део картотеке и протокол болесника.

У среду, 30. маја у Старом Грацком, повређено је троје Срба, чланова породице Матковић, међу којима и беба, услед напада Албанаца и касније неадекватне интервенције косовске полиције и употребе бибер спрејом.

Подсетио је да је 30. маја код села Жач група Албанаца пресрела локалног свештеника, који се са породицом враћао са службе у патријаршији, препречила им пут, а онда се окупила већа група, која ја почела да удара у кола, сломила шофершајбну и претила оружјем.

Затим је 31. маја српском редитељу Борису Малгурском, забрањен улаз на КиМ, где је требало да присуствује пројекцији једног свог филма.

– У Сувом Долу, 5. јуна група Албанаца је претила српској деци која су се играла у школском дворишту, а затим шипкама су развалили врата школе, а тог дана Скупштина привремених институција усвојила је споразум о обједињавању царине Косова и Албаније – рекао је Вучић.

Крајем јуна младих српске националности Александар Јефтић рањен је у ногу из ватреног оружја у етнички мешовитом насељу Суви До, а један младић избоден је и у Прилужју 5. јула.

Петорицу Срба у Шилову 10 јула ухапсили су специјалци, који су наоружани дугим цевима упали у просторије Културно-просветног центра и претресли неколико кућа у том месту.

– Ухапсили су Радована Стојковића, Јована Денића, Ненада Стојановић и браћу Александра и Предрага Ђорђевића – подсетио је Вучић и додао да је 27. јула шумар Радомир Антић ухапшен у својој кући.

Опљачкана црква

У ноћи између 27. и 28. јула четврти пут је опљачкана црква Покрова пресвете Богородице и Парохијски дом, а између 30. и 31. јула непознате особе каменовале су зграду издвојеног одељења школе „Браћа Арсић“ из Липљана.

Додао је да је 1. августа ухапшен Србин Витомир Илић, приведен на саслушање код тужиоца у Гњилану, а да је чак и портпарол њихове полиције рекао да не разуме о чему се ту ради.

– И онда долазимо до приче о Бањама, о блокирању пута и свему другом што је представљало њихово иживљавање – рекао је Вучић.

--