У првих девет месеци ове године у Србији је рођено 356 беба више него прошле године, а министарка за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић указује да је буџет за стимулисање рађања прошле године био 500 милиона, а ове године је 650 милиона динара.

Она је за РТС рекла да ће буџет за те намене у наредној години бити и већи и да ће држава наставити мере подршке за рађање, а предвиђено је и више новца за помоћ родитељима који добију друго и пето дете.

„Повећаће се временски период у ком ће се породице са двоје деце стимулисати, јер је сад само две године. Ако се роди пета беба, биће исти они услови као и за четврту – до десете године детета 18.000 динара месечно”, најавила је министарка.

Ђукић Дејановићева је истакла да постоји мало социјално-одговорних послодаваца који имају вртиће у оквиру фирме и додала да ће држава из сопствених средстава стимулисати такве послодавце.

„Најбољи радник је родитељ, он је најмотивисанији да ради добро. Један део послодаваца већ то схвата. Нешто ће дати они, нешто ми, стимулисаћемо их”, нагласила је министарка, пренео је Танјуг.

У Србији има око 130.000 самохраних родитеља. Ђукић Дејановићева указује да многи од њих и не знају своја законска права – да радно време не мора бити фиксно, да може да се бира смена, да може да се ради од куће.

„Истраживање је показало да не треба мењати нормативу, већ да треба едуковати запослене. Расте број оних послодаваца који повољно одговарају на такве захтеве запослених”, додала је Ђукић Дејановић.

Оставите Коментар