Председник општине Стари град Марко Бастаћ новцем из буџета је, мимо закона, плаћао одборнике, али и активисте који су рушили по Београду. Месечно су добијали од 30.000 до 80.000 динара, открива Данче Урошевић, преко којег су ишле исплате

Председник општине Стари град Марко Бастаћ проневерио је 86 милиона динара из општинског буџета за политичку кампању и финансирање страначких активиста, одборника који су део власти, али и најближе родбине!

Новац је коришћен за саботирање радова у центру Београда, рушење саобраћајних знакова, заустављање саобраћаја… Сви су месечно добијали од 30.000 до 80.000 динара.

Ово за Kурир ексклузивно открива бивши правни заступник компаније „Риспект легал“ Данче Урошевић, који је добио статус узбуњивача након што је Градској управи Града Београда пријавио корупцију Бастаћа и његове екипе. Власт у Старом граду чине Странка слободе и правде (ССП) Драгана Ђиласа, где је Бастаћ потпредседник, затим СПС и СРС.

Диктирао услове

  • Након победе на тендеру, „Риспект легал“ склопио је уговор од 86 милиона динара за 2018. и 2019. са општином Стари град. Пристао сам на услове које су челници општине наметнули, а то је да запослим 60 радника које они изаберу. Kасније сам сазнао да је 23 већ запослено на другом месту, али смо морали да их исплаћујемо због претњи и уцена затварањем фирме – наводи Урошевић.

Он објашњава како је функционисао Бастаћев систем.

  • Одборници у Скупштини општине Стари град по закону имају надокнаду за тај рад. Међутим, одређени број њих, који су блиски Бастаћу, био је запослен и преко агенције „Риспект легал“ и практично су из буџета добијали новац који не би смели, јер је то сукоб интереса. Они су добијали новац, а практично су били фиктивно запослени. Постоје одборници из свих странака које чине власт на Старом граду, а који су овако присвојили новац грађана. То су махом бивше демократе, које су прелетеле у ССП, али има људи и из СРС и СПС – каже он.

Иста група људи

Наш саговорник додаје да су неки људи добијали од 30.000 до 80.000 динара месечно од фирме „Риспект легал“. У тој групи је, каже, и одборник који је сада председник Иницијативног одбора ССП за Стари град, председник Општинског одбора и један од најближих сарадника Марка Бастаћа, а који се појављивао на базену „Милан Гале Мушкатировић“ и бранио га, лажно се представљао као радник на базену, а заправо ради у општини:

  • Новац преко ових агенција искључиво су добијали одборници, функционери ССП и активисти. Тај новац, који је намењен за грађане, потрошен је на људе који су свакодневно спроводили кампању за Ђиласову политичку организацију. Они су новцем грађана финансирали своју политичку кампању. То су људи које смо виђали на њиховим акцијама, демолирали су градилишта, чупали знакове, спаљивали књиге Горана Весића… То је једна иста група људи, ту су функционери општине, чланови већа и ови који су на поменутим платним списковима.

Добио отказ
ОСТАО САМ САМ

Након што је у медијима откривено да Бастаћ своје људе плаћа преко „Риспект легала“, Урошевић је добио отказ:

  • Најпре сам сазнао да могу да дођем у велике проблеме и ставим катанац на компанију. Хтео да алармирам начелника управе у Старом граду, није ме примио иако сам упорно покушавао да дођем до њега. Схватио сам да сам сам.

Ако бих се повукао, активирали би меницу, а дужим остајањем штета се повећавала. Нисам могао да дођем ни до тих људи које сам запослио по Бастаћевом налогу и дам им отказ. На крају сам ја остао без посла.

Заменик шефа Одборничке групе СНС у Скупштини града Радослав Марјановић каже да одборници СНС месецима указују на финансијске малверзације и злоупотребе у општини Стари град, које су досад незабележене у било којој локалној самоуправи и које, како каже, представљају врхунац бахатости, криминала и корупције Марка Бастаћа:

  • Указивали смо на то да се из буџета општине Стари град исплаћују десетине милиона динара двема фирмама – „Kодекс трејд“ и „Риспект легал“, на чијим платним списковима се налазе одборници, функционери и активисти Ђиласове и Бастаћеве Странке слободе и правде. Сада је јасно да је новац из буџета општине Стари град, који је намењен грађанима, потрошен на политичку кампању Ђиласа и Бастаћа. Показало се да је једини мотив њиховог политичког деловања заправо злоупотреба јавних функција зарад њихове личне користи и бестидног богаћења.

Leave a Reply