Монструозни НАТО савез бомбародвао је пре тачно 20 година касетним бомбама подручје Ниша, кад је страдало 16 цивила, док је у нападу оштећено 120 стамбених објеката и уништено 47 возила. О томе на свом Фејсбук профилу сведочи Србин Невен Ђенадија, политиколог из Републике Српске, који је фотографије које сведоче о НАТО злочину скинуо са сервера старог сајта америчког министарства одбране.

– Према званичним НАТО извјештајима послије напада, као циљ је приказан аеродром у Нишу, али нису приказали да су касетне бомбе избацили у распоноу од 3 па до 7 километара од аеродрома у сам центар града. На првој фотографији која датира од 7.5.1999. види се како два припадника НАТО снага утоварјау касетну бомбу на авион А-10 у бази Шпенгдалем у Њемачкој која је можда већ тог дана завршила негде у Србији – написао је он на свом Фејсбук прилажући уз то фотографије.

Поред касетних бомби, дадао је, овај авион користи муницију са осиромашеним уранијумом о чему сам већ писао.

Тачно прије 20 година, НАТО авиони су бомбардовали Ниш касетним бомбама од којих је страдало 16 цивила, тешке повреде…

Gepostet von Neven Djenadija am Dienstag, 7. Mai 2019

– И сутрадан, 8. маја и наредних дана настављени су напади на Ниш – опет бомбе и ракете, нова рушења и нове жртве. Десетак грађана је повријеђено крај моста преко Нишаве, непосредно уз зграду тадашњег Грчког конзулата. Мост је погођен са две ракете и срушен. На прес конференцији коју је имао НАТО тог 8.5.1999. приказали су само шире подручје аеродрома као циљ претходног дана – навео је он.

О томе какав је третман касетних бомби од стране међународног права и како се категоришу као изразито штетне посебно послије бомбардовања писало се на дуго и на широко. У фотографијама које сам поскидао са сајта министарства одбране САД јасно се види коришћење касентих бомби, не само код америчких, већ и код холандских авиона који су и избацили бомбе на Ниш 7.5.1999. 2014. након чишћења једне локације у Нишу од заосталих касенитх бомби, директор центра за разминирање рекао је да на територији Ниша има још око 600.000 квадрата сумњиве површине и 300.000 квадрата која је проглашена ризичном.

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here