Монструозни НАТО савез бомбародвао је пре тачно 20 година касетним бомбама подручје Ниша, кад је страдало 16 цивила, док је у нападу оштећено 120 стамбених објеката и уништено 47 возила. О томе на свом Фејсбук профилу сведочи Србин Невен Ђенадија, политиколог из Републике Српске, који је фотографије које сведоче о НАТО злочину скинуо са сервера старог сајта америчког министарства одбране.

– Према званичним НАТО извјештајима послије напада, као циљ је приказан аеродром у Нишу, али нису приказали да су касетне бомбе избацили у распоноу од 3 па до 7 километара од аеродрома у сам центар града. На првој фотографији која датира од 7.5.1999. види се како два припадника НАТО снага утоварјау касетну бомбу на авион А-10 у бази Шпенгдалем у Њемачкој која је можда већ тог дана завршила негде у Србији – написао је он на свом Фејсбук прилажући уз то фотографије.

Поред касетних бомби, дадао је, овај авион користи муницију са осиромашеним уранијумом о чему сам већ писао.

– И сутрадан, 8. маја и наредних дана настављени су напади на Ниш – опет бомбе и ракете, нова рушења и нове жртве. Десетак грађана је повријеђено крај моста преко Нишаве, непосредно уз зграду тадашњег Грчког конзулата. Мост је погођен са две ракете и срушен. На прес конференцији коју је имао НАТО тог 8.5.1999. приказали су само шире подручје аеродрома као циљ претходног дана – навео је он.

О томе какав је третман касетних бомби од стране међународног права и како се категоришу као изразито штетне посебно послије бомбардовања писало се на дуго и на широко. У фотографијама које сам поскидао са сајта министарства одбране САД јасно се види коришћење касентих бомби, не само код америчких, већ и код холандских авиона који су и избацили бомбе на Ниш 7.5.1999. 2014. након чишћења једне локације у Нишу од заосталих касенитх бомби, директор центра за разминирање рекао је да на територији Ниша има још око 600.000 квадрата сумњиве површине и 300.000 квадрата која је проглашена ризичном.

Оставите Коментар