Шпанија прети да ће бојкотовати самит ЕУ-Западни Балкан у Загребу због учешћа Приштине, преносе западни медији позивајући се на „поуздане изворе“ у Мадриду, Загребу и Бриселу.

Како наводе, шпански званичници су упозорили домаћине скупа, који ће бити одржан у мају, да неће учествовати на скупу на коме „Косово има равноправни статус са осталим земљама Западног Балкана“.

Они тврде и да је из више извора потврђено да су дипломате из осталих земаља чланица ЕУ већ обавештене да је могуће да Шпанија, која је једна од пет држава ЕУ која не признаје једнострано проглашену независност Косова, прескочи самит у Загребу.

У писаном одговору шпанског Сталног представништва при ЕУ наводи се да је још рано за потврђивање учешћа премијера, јер Шпанија и даље није добила позивницу хрватског председништва.

Медији оцењују да је и председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић посредно признао да ствари у организацији самита ни иду глатко, због тврдог става једне земље чланице.

На питање о могућим проблемима у организацији самита због равноправног учешћа Приштине, Јандрковић је рекао да није лако ускладити интересе свих држава чланица ЕУ.

„Када постоје супротстављени интереси онда се дуго преговара“, рекао је Јандроковић и додао да је премијер Андреј Пленковић у контакту са свим европским лидерима око организације самита.

Јандроковић је поручио да ће Влада Хрватске учинити све што је могуће да би Западни Балкан добио јасну ЕУ перспективу и да би процес проширења ишао даље, што је, према његовом мишљењу, јасан и недвосмислен став владе у Загребу и њеног премијера.

„Не деле све земље ЕУ такве ставове и тај ентузијазам. Разговараћемо у најбољем интересу наших суседа. Хоће ли то бити довољно за успех самита, у овом тренутку не могу рећи са сигурношћу али се надам да ће самит донети такве резултате да ће сви бити задовољни“, рекао је Јандроковић.

Медији наводе да су загребачки званичници и даље уверени да ће се до маја пронаћи формула која ће омогуцити учешће свих позваних на самиту.

Како додаје, више дипломатских извора им је потврдило да Хрватска интезивно ради „на свим нивоима“ у циљу проналаска решења, како би самит био успешан тако што ће бити омогућено учешће на самиту, како Шпаније, тако и Приштине.

„Радимо са протоколом како се не би поновила Софија“, рекао је један извор из хрватског председавања.

Загребачки самит ће бити одржан између 6. и 7. маја и требало би да представља врхунац председавања Хрватске ЕУ која, додаје РСЕ, намерава да овим самитом потврди јасну европску преспективу за све земље региона, наводи РСЕ.

Влада у Мадриду на свим скуповима на европском нивоу оспорава равноправно учешће Косова, а и раније је бојкотовала слична окупљања, међу којима је и прошлогодишњи самит у Софији на којем Мадрид није учествовао из истих разлога.

Такође, на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ и региона, који је одржан у августу прошле године у Хелсинкију, тадашњи шпански шеф дипломатије Жозеп Борељ је напустио просторију због присуства косовског министра.

1 KОМЕНТАР

Leave a Reply