Три авиона Ту-142 противбродске авијације руске Северне флоте извели су планирани лет изнад неутралних вода Баренцовог и Норвешког мора, као и изнад североисточног дела Атлантика, саопштила је прес-служба Северне флоте.

Како се наводи, лет је трајао више од 12 часова, а за то време авиони су прешли око 7.000 километара.

Посада летелица Ту-142 изводила је задатке лета преко терена без оријентације, координисаност акција без радарске контроле и реализовала летачке задатке у далекој морској зони. Током повратка пилоти су допуњавали гориво у ваздуху из авиона-танкера Ил-78 руског ратног ваздухопловства.

  • На одређеним деловима маршруте руске авионе су пратили норвешки ловци Ф-16 и авиони Ф-35 са авио-базе Кефлавик, која се налази на Исланду – наводи се у саопштењу.

Авиони МиГ-31 покривали су Ту-142 током програма борбене припреме посаде противбродске и ловачке авијације. Истиче се да су руски авиони летели строго поштујући Међународна правила коришћења ваздушног простора и да нису нарушили границе других држава.

Ваздухопловне снаге Велике Британије саопштиле су да су подигле ловце „Тајфун“ који су полетели са авио-базе Лосимут у Шкотској како би пратили руске авионе, који су летели у међународном ваздушном простору.

  • Ловци „Тајфун“ Краљевског ратног ваздухопловства полетели су како би контролисали лет руских авиона у међународном ваздушном простору, северно од Шкотске – истиче се.

Руски авиони нису ушли у област информисања ваздухоплова у лету Велике Британије северно од обале Шкотске, те „пресретање није било потребно“.

Оставите Коментар