Прочитах детаљно споразум о изборним условима и одлучих се да напишем коју на ту тему. Да се разумемо, не дам глас као посланик за измене изборног закона.

Споразум који је потписан за мене лично је озбиљно поражавајући. Као припадник владајуће странке не разумем потребу да доказујемо колико смо демократични тако што ћемо сваком коме падне на памет да је много битан да удовољавамо и измишљамо топлу воду како би он негде рекао да смо дали фер изборне услове. Изборни услови су генерално били одлични, а ово што је учињено на овакав начин је увођење једне бесмислене праксе да се изборна правила мењају свако мало када неко из опозиције подигне глас, па макар и ако реално вреди једва један одсто у народу. Суштински, да бисмо се додворили чиновницима из Европе прихватамо све чешће да дискриминишемо владајућу странку и њено чланство, али и њене бираче, јер се све више испоставља да глас тамо неког ко нема ни за цензус вреди далеко више од гласа оног ко је заокружио СНС. Тако је у правосуђу, тако је у медијима, на изборима, у култури, на универзитету, у тзв. независним телима… Тако је свуда! Е, на то нећу да пристанем и зато не дам свој глас за ово „унапређење“ изборног процеса. Мука ми је више да мањина терорише већину.

Озбиљно питам Александра Вучића – због чега није додата и одредба да СНС мора да изгуби наступајуће изборе? Поштеније је било да се напише – глас за опозициону политичку странку вреди као 1.000 гласова за СНС. Искреније је било да стоје одредбе како СНС не сме да води кампању, не сме да има спотове, њени активисти не смеју да имају кампање од врата до врата и сигуран глас. Уосталом, ако којим случајем под овако скандалозним условима СНС и успе да победи, већ на наредним изборима видим захтев – СНС не сме да учествује на изборима. Практично, ово на шта је СНС пристала је да себи веже обе руке и да уђе у ринг. Створена је пракса да изразита мањина увек може да условљава огромну већину и да увек мора тој мањини да се удовољи како би се доказало да су избори фер и демократски. Послата је порука комплетном бирачком телу СНС-а да је њихов глас небитан јер објективно далеко мање вреди. Такође, послата је порука да притисак мањине доводи до резултата, пошто већина мора да се повинује мањинским захтевима, чак и када су они крајње бесмислице.

На страну што су овакве измене пуцањ у ногу за владајућу странку. Овако нешто није добро ни по државу. Ово је негирање демократије и увођење владавине уцена и притисака мањине над већином. Све да би се добио некакав аплауз и тапшање по раменима из Брисела. Наравно, нико тој господи што долази овде да нас едукује како се врши мала а како велика нужда, пошто изгледа да смо ми неспособни да живимо ако нам они не кажу како се правилно живи, чисто да постави питање – да ли бисте у вашим земљама допустили оваква изборна правила? Да ли код вас постоји ово што желите да ми уведемо како бисмо добили вашу захвалницу? Да ли код вас постоји правосуђе онакво какво нама желите да дарујете? Нажалост, нико вас не пита. Сопствену државу доводимо до апсурда јер јуримо за бриселску милостињу тако што доносимо сулуда правила да би изразита мањина била срећна, а већину ко шиша. Извините, а чему онда избори ако глас већине није важан? Дајте одмах да мањину прогласимо да је наредна власт, па ће нас ваљда тада ови из Брисела окитити ореолом да смо демократско друштво.

Србија је демократска земља. Српски народ није стадо оваца, нити је неук, па да нам свакојаки долазе овде и да нам соле памет шта је добро, а шта лоше. Ценећи бираче странке којој припада, а уједно ценећи и себе, заиста сматрам да глас бирача СНС-а, па самим тим и мој глас, није мање вредан од било ког опозиционог гласа. Баш због тога, не желим да прихватам изборна правила у којима се већина дискриминише и у којима се мојој странци везују обе руке пред почетак битке.

Владимир Ђукановић

Оставите Коментар