Ово је тзв. Крунидбени динар српског цара Стефана Душана “Силног” (1331-1355).

Енормно богатство, највећа војна сила и растућа моћ српског царства свој израз налази и у овој јединственој монетарној емисији српског динара у сребру, израђеној поводом обележавања Душановог крунисања за цара, у српском престоном граду Скопљу, 16. априла 1346. године.

Израђен је у високој техници средњевековних мајстора калупара од најчистијег сребра и тежине је грам и по. Овај динар представља монету највишег стандарда у тадашњој Европи.

На аверсу се налази представа владара у свечаној одежди “дивитисиону” са богато украшеном круном и скиптром у руци и осталим инсигнијама. У лигатури је исписано на српској ћирилици “Стефан цар”. На реверсу се налази Христос који симболише благослов Божији за цара Душана и његово царство.

Инспирација за овакву представу на новцу налази се у српском зидном сликарству, нарочито у композицијама “Лоза Немањића” у манастиру Грачаница, као и фрескама у Пећкој патријаршији.

Овај примерак је пронађен у епицентру Душановог царства и наше средњевековне државе, у околини данашњег Кичева у јужној Србији тј. данашњој БЈР Македонији. Данас се чува у Народном музеју у Београду.