Амерички лист „Волстрит џoрнал“ указује на пораст утицаја Пекинга у Европи због вакцина против коронавируса уз оцену да је успешно коришћење кинеских вакцина у Србији инспирисало друге европске државе да потраже помоћ Пекинга.

Лист наводи да се поједине владе мањих европских земаља обраћају Kини за вакцине против коронавируса, док ЕУ посрће у набавци средстава за имунизацију, а проблеми у производњи вакцине на Западу ометају борбу против пандемије на Старом континенту.

„Такав тренд би могао да повећа утицај Kине у региону, док та земља води кампању да се представи као поуздан савезник у борби против коронавируса, који је први пут откривен на њеном тлу“, наводи се у тексту Волстрит џорнала.

Истиче да су се до сада само мање земље на маргинама ЕУ окренуле Пекингу за помоћ, али да, како расте фрустрација грађана, сада и веће чланице разматрају две кинеске и једну руску вакцину.

У том контексту указује се да је Мађарска прва у ЕУ одобрила и купила вакцину кинеске компаније Синофарм, а да Чешка разматра да учини то исто.

„Изван Уније, Србија је прва у Европи почела да користи кинеску вацкину, док би у Црној Гори и Северној Македонији требало да буде доступна овог месеца“, наводи Волстрит џурнал.

Амерички лист примећује и да грађани Србије могу да бирају између западних, руских и кинеских вакцина, а да се најављује долазак вакцина „Астразенеке“ и „Модерне“.

Напомиње се и да су напори Србије да набави вакцине почели у септембру када су премијерка Ана Брнабић и председник Александар Вучић контактирали велике фармацеутске групе и западне владе.

Лист указује и да је председник Србије Александар Вучић позвао кинеског председника Си Ђинпинга у октобру прошле године, а да је касније рекао новинарима да је молио кинеске лидере да Србији обезбеде довољне количине вакцина.

Констатује се и да је Вучић разговарао и са руским председником Владимиром Путином, а да је Србија потом наручила више од 200.000 доза вакцина из Москве, које су стигле 20. јануара.

Амерички лист у тексту преноси и оцену српског епидемиолога Зорана Радовановића да процес вакцинације у Србији протиче боље него било где у Европи.

„И објективно говорећи, то је зато што смо се окренули Kини за вакцине“, закључује амерички лист текст речима Радовановића.

Оставите Коментар