Председник Александар Вучић уручио је данас одликовања припадницима Војске Србије уз поруку да је земља данас спремна да се носи са свим безбедносним изазовима, захваљујући и својој војсци и својој економској снази.

  • Србија, јака и модерна, своју економску снагу усмериће на додатно јачање безбедности грађана – рекао је председник.

Председник је истакао да су претходни период обележила значајна улагања у одбрамбени систем, те да је материјални статус војске данас нешто бољи, али свакако бољи него икада раније.

  • Србија је способна да се носи са свим безбедносним изазовима и зато се свима вама захваљујем, и кажем вам – врло добро – рекао је Вучић на свечаности, која је одржана уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Председник је подсетио да је јуче био Дан Копнене војске, те указао да је сваки дан у 365 дана важан дан за војнике, јер они морају да буду на бранику отаџбине, увек, у сваком тренутку, не бирајући време, тренутак и прилике.

Указао је да се у Колубарској бици, по којој се слави Дан Копнене војске, Србија, у духу своје традиције, бранила и никога није нападала.

Нагласио је да је генерал Живојин Мишић, генијални тактичар, исписао славну историју.

  • У знак сећања на наше претке, почетак те битке славимо као Дан Копнене војске, симбол наше победе у Првом светском рату. Ви који сте данас награђени достојни сте потомци наших славних војсковођа, а у исто време на вама је одговорност за будућа поколења српских војника да успоставе моралну вертикалу са херојима Цера, Колубаре, Мораве и Кајмакчалана – поручио је Вучић.

Како је рекао, када говори о бици на Колубари, не може, а да не подсети на једну историјску неперавду.

Наиме, он је указао да је историјски период, који је претходио ослободилачким ратовима 1912-1918. године, био је период реформе српске војске, који су започели краљеви Милан и Александар Обреновић, али и данас заборављен Димитрије Цинцар Марковић, кључна особа за тај значајан процес.

  • Он је творац аутентичне српске војне доктрине, човек чији је рад суштински допринео будућем тријумфу у балканским ратовима, али и највећим победама у Великом рату – рекао је Вучић.

Истакао је да је он први стратег устројио српску војску по савременим европским и светским стандардима организовања оружнаих снага и први који је одбацио француску и пруску војну доктрину, направивши од њих амалгам, који је хуируршки прецизно прилагодио менталитету нашег човека.

Основа те доктрине било је јачање одбрамбене моћи која је у сваком тренутку могла ефикасно да се претвори у офанзивну.

Данас, и када на Сретење, али и на Дан копнене војске додељујемо ордење и одликовања, важно је да увек спремно чекамо прави тренутак за контранапад и против пандемије цовида 19, за који верујем да ће ускоро доћи, рекао је Вучић и додао речи упућене одликованима и свим припадницима српске војске.

  • А, вама се посебно захваљујем, на улози коју је војска имала од почетка епидемије, а која је била готово пресудна за здравље нације – рекао је Вучић.

Председник је и данас поновио, с поносом, како каже, да је Србија по параметрима економски шампион Европе, а да се до таквих резултата стигло уз много одрицања и напора.

  • Наш посао је да служимо Србији – закључио је Вучић.

Председник је данас уручио четири златне медаље за заслуге и шест златних медаља за ревносну службу припадницима Министарства одбране и Војске Србије, по основу Указа о додели одликовања поводом Дана државности

На свечаности је истакнуто да није потребно посебно наглашавати значај Војске Србије, као институције која има највеће поверење грађана, али да треба с времена на време подсетити на значај који имају појединци чији је дугогодишњи рад допринео боље функционисању система и безбедности државе и грађана.

--

Leave a Reply