Слетањем „Антонова“ са растављеним руским „миговима“ на аеродром „Батајница“ 2. октобра 2017. године почео је врхунац обнове војних ресурса Србије. Али нису само руски авиони резултат планског улагања у оперативну способност Војске, која се у години на измаку ослонила, пре свега, на домаћу војну индустрију.

Министарство одбране и Војска Србије непрекидно процењују безбедносне и војне изазове, ризике и претње са којима се наша земља може суочити, имајући у виду политику војне неутралности, јер је то посао војске.

Пуковник Горан Десанчић из Управе за планирање и развој Генералштаба подсећа да се, када је у питању опремање војске, у 2017. години највише радило на унапређењу способности осматрања и уочавања циљева на бојишту, на подизању ефикасности дејства и на заштити отпорности јединица. Одбрамбена индустрија наше земље пратила је потребе ВС и развијала адекватна средства наоружања и војне опреме, каже Десанчић.

„У току је испитивање ради увођења у наоружање и војну опрему савременог стрељачког наоружања из производног програма домаће наменске индустрије. Домаћа индустрија је развила и неке од кључних борбених система за наше потребе, као што су оклопни транспортер ’Лазар 3‘ и самоходна топ- хаубица ’Нора 155мм‘“, подсећа Десанчић.

„Лазар 3“ је оклопно возило, точкаш који поседује високо софистицирану, модуларну балистичку заштиту, а може бити опремљен различитим врстама наоружања, почев од ДУБС-а 12.7 мм до куполе са топом 30 мм. Самоходна хаубица „Нора“ намењена је за ватрену подршку сопствених јединица, а остварује је снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима тактичког, оперативног и стратегијског значаја на великим даљинама.

После дугог периода неулагања Војска Србије може да се похвали и озбиљним радом на модернизацији авијације из домаће производње, чији ће резултати бити видљиви у години пред нама.

„Отпочети су значајни пројекти и модернизација школских и борбених авиона домаћим капацитетима. То ће обезбедити да у наредном периоду Војска Србије поседује потребне капацитете, како за обуку пилота, тако и за ваздухопловну ватрену подршку. Реч је о модернизацији авиона типа ’Орао‘ и модернизацији авиона типа ’Супер галеб Г4‘“, подсећа наш саговорник.

Он додаје да ће по завршетку модернизације војска направити крупан корак напред. Иначе, само модернизација „Орла“ конкретно подразумева уградњу дигиталне електронске опреме, система наоружања, нападно-навигацијског система и уређаја за противелектронску заштиту.

Осим тога, биће обављена модификација делова структуре и уградња једноделног предњег ветробранског стакла и новог вођеног наоружања за дејство по циљевима на земљи. „Орао“ ће бити сјајна подршка копненим снагама, али и платформа за дејства са дистанце. Ипак, највећи допринос обнови флоте јесте долазак авиона МиГ- 29 из Русије.

„Тренутно смо у фази довођења авиона на ’ИЦАО‘ стандард, након чега ће сви авиони овог типа бити модернизовани тако да у наредном периоду у потпуности можемо обезбедити контролу и заштиту суверенитета ваздушног простора. Овом модернизацијом обезбедићемо и услове за интеграцију најсавременијих ваздухопловних убојних средстава“, каже пуковник.

Он објашњава да поменути стандард обезбеђује да ваздухоплови могу летети по међународним правилима, зато морају бити опремљени деловима опреме који могу да дају одговарајући одговор на упите земаљске контроле летења.

Развој наоружања и војне опреме у свету веома је динамичан, а ништа мање динамичне нису ни промене безбедносног окружења на глобалном и регионалном нивоу. Наш посао је да омогућимо да Војска Србије сваког тренутка има одговарајући одговор, у том циљу нам је током 2017. године тежиште било на обуци и опремању снага за брзо реаговање, објашњава саговорник Спутњика.

Српски специјалци наоружани су новом, „Заставином“ модуларном пушком, са измењивим цевима

„У оквиру пројекта ’1500‘ специјалне јединице Војске Србије опремљене су савременим опто-електронским средствима, наоружањем и средствима балистичке заштите. Опремање ових снага врши се средствима из производње наше одбрамбене индустрије, али и савременим наоружањем и војном опремом из увоза“, истиче саговорник Спутњика.

Реч је о ударном делу снага за реаговање. Кључна ствар је то што су српски супер ратници много боље опремљени за ноћне борбе него до сада, захваљујући модерним нишанским справама. Ноћна опрема, која је до сада коришћена, није била задовољавајућа, па је војска у мраку практично била слепа. Сада је опремљена вишеслојним системом сензора, који може да открије тенк на удаљености од чак 10 километара.

Због гломазности панцира набављени су носачи плоча, познати као „тактички керијер“. Њих одликује мања и боље распоређена тежина, као и већа удобност, па је српски војник задужен за хитно реаговање сада знатно покретљивији.

У нову годину Војска Србије улази са великим, али реалним планом набавке још најмање четири ловца МиГ-29, који ће према најавама из врха државе бити купљени од Белорусије. У току су и разговори о набавци шест нових хеликоптера Ми-17 из Руске Федерације. Упоредо, домаћи стручњаци раде на даљем развоју опреме, али и додатној модернизацији и проширењу снага за брзо реаговање, које би требало да броје три хиљаде војника.

„У наредној години тежиште ће бити на наставку опремања снага за реаговање по пројекту ’1500 плус‘. Домаћи производи, оклопни транспортер ’Лазар 3‘ и самоходна-топ хаубица биће у наоружању јединица наше копнене војске. Очекујемо да артиљеријске јединице током 2018. године буду опремљене новим, савременим ракетним системима ’Морава‘ и ’Огањ‘, који су резултат вишегодишњег стручног развоја нашег Војнотехничког института. Очекујемо и опремање новим, модерним стрељачким наоружањем из производног програма ’Застава оружја‘. Пре свега, реч је о модуларној аутоматској пушци М-17, снајперској пушци М —07 и тактичким пиштољима ЕЗ 9 мм Пара“, подвлачи Десанчић.

Србија ће после ремонта и дубинске модернизације постојећа четири и шест „мигова“ који су у октобру стигли из Русије имати десет ловаца „4 плус генерације“, а с набавком нових ваздухоплова из Белорусије, у наредне две године, после неколико деценија, поново ће над својим небом имати ескадрилу „мигова“ која ће бројати најмање 14 авиона.

Међутим, очекује је још једна новина. Државни врх Србије са представницима Руске Федерације преговара о набавци моћног ПВО система. Детаљи ових разговора још нису познати.

Извор: web-tribune.com