Знам какве вредности и снага духа красе српски народ, коме никада није недостајало храбрости, срчаности и пожртвовања у напорима када је требало да се суочи са великим изазовима своје историје. И овога пута не сумњам да ћете знати да се изборите, и у овом заједничком искушењу уверавам вас у сву моју солидарност и наклоност.

Ово, у ексклузивном интервјуу за „Новости“, истиче председница француске странке Национално окупљање Марин ле Пен.

Њена политичка визија заснива се на сувереној држави, и зато, на почетку разговора, наглашава:

  • Кризе су често показатељ, откривају стање духа људи, али, такође, и институција. Криза кроз коју тренутно пролазимо није изузетак од тог правила. Европска унија је технократска организација, потпуно одвојена од народа и искључена из њихових главних брига.

Сведоци смо изостанка европске солидарнисти у тренутку пандемије. Је ли то право лице Брисела?

  • Као бирократска творевина, ЕУ је опседнута применом својих недодирљивих догми. И док је пандемија погађала једну за другом европску земљу, када смо са правом очекивали реакцију и мобилисање Европске комисије, она је дискретно спроводила процес проширења у корист Албаније и Македоније. У овим трагичним тренуцима, солидарност и саосећање стижу од нација и из народа. У ствари, никоме није ни потребна интервенција бриселске технократије за пребацивање француских пацијената у суседне земље, или када се Београд осветљава, између осталог, у боје Француске, као знак пријатељства и подршке у борби против ковида 19.

Може ли да се каже да се ЕУ урушила током ове пандемије?

  • Европска унија је неспособношћу и неспремношћу да заштити грађане својих земаља чланица постала прва жртва вируса корона. Ова политичка организација, коју су представили као штит иза кога ће државе моћи да се заклоне, није ни знала, ни могла да предвиди, реагује и координира, ни најмањом ефикасном акцијом да би се зауставила епидемија. И овде су чињенице неумољиве: док су земље с правом одлучиле да затворе границе у покушају да спрече напредовање епидемије, председница ЕК Урсула фон дер Лајен одвраћала је европске државе од предузимања ове мере здравог разума. Треба напоменути да је и Емануел Макрон одмах упозорио Французе на „повлачења у национализам“.

Нестаје ли Европа какву познајемо и каква ће бити Европа сутрашњице?

  • Ова пандемија је још једном показала да та транснационална, технократска политичка организација без демократског легитимитета, представља збир слабости, неспособна да реагује и делује када је то неопходно. Та дијагноза је, уосталом, потврђена пре неколико недеља у време мигрантске кризе и уцена Ердогана. Ова Европа, која би требало да заштити државе чланице од мигрантског налета, одлучила је да прошири процедуру права на азил. Свет сутрашњице биће онај с повратком граница, нација и економског и индустријског суверенитета.

Мондијализам и либерални капитализам су такође показали своје лимите. Какав светски поредак предвиђате у будућности?

  • Идеологија глобалистичких елита је подигла у непрелазну раван општи прогрес, закон тржишта, слободну трговину која не сме да има било какве препреке, границе и регулације. Закон јачег се намеће свима без милости и скрупула. Та рачуноводствена визија, та меркантилистичка концепција, доктрина која је економију ставила изнад политике, довела је народе у стање нарушености које нико није хтео да види нити могао да замисли. Ова пандемија указује на токсичност тог система, али, још више, на његову екстремну крхкост. Иза вредности индекса берзанских акција и дивиденди финансијског капитализма на основу којих доносимо суд о економском здрављу земаља, недостају маске, болнички кревети и лекови, а десетине хиљада живота је изгубљено.

Који кључни закључак извлачите из свега?

  • У светлу онога што живимо и кроз шта пролазимо оснажила сам сопствено уверење да све мора да се промени. „Ништа више неће бити исто као пре“, рекао нам је Емануел Макрон, али ова промена не може бити само крпљење, обнова фасаде, каталог добрих намера, већ захтева дубоке промене у приступу и у концепцији коју морамо да имамо о нашем моделу друштва. Обезбеђивање средстава за технолошки суверенитет, премештање индустријских активности, заштита и промоција наших стратешких компанија – то су изазови са којима ћемо морати да се суочимо после победе у рату против вируса корона.

Како се држе Французи током ове епидемије?

  • У рату против вируса корона не може бити победе без напора колективне дисциплине, поштовања мера изолације и солидарности са свима онима који се налазе на првој линији у болницама, али и са онима који раде у још увек отвореним продавницама, предузећима и администрацији. То су анонимни хероји, потпора нације, без којих би парализа била потпуна. Француски народ је добро разумео улог у овом невиђеном изазову и показује одговорност и отпорност у овом искушењу.

Г. Чворовић

Оставите Коментар