Председник Србије Александар Вучић у уторак 2. октобра путује у Москву како би се очи у очи састао са шефом Руске Федерације Владимиром Путином. Разговор двојице државника обавиће се у строго поверљивим околностима, јер, како је већ најављено из Кремља, после разговора ниједан од челника двеју земаља неће се обраћати новинарима.

Како Српски телеграф сазнаје, три главне теме о којима ће се разговарати су на папиру: Косово, наоружање и инвестиције.

– Тема која ће прва бити разматрана тиче се решавања проблема Косова и активног руског ангажмана по питању тога. Други важан сегмент разговора биће наоружање, док ће трећи део састанка бити посвећен инвестицијама. Важно је што ће сва ова питања разматрати њих двојица насамо, без икаквих посредника – сазнајемо из добро обавештених дипломатских извора, одакле нам је потврђено да после састанка неће бити изјава за медије.

Вучић и Путин претходно су се састали у мају током Вучићеве дводневне посете Москви када је присуствовао Војној паради поводом Дана победе. Овај нови састанак дешава се у важном спољнополитичком периоду за Србију, како је недавно оценио амбасадор Русије у Београду Владимир Чепурин. Он је тада на свом Твитеру најавио разговор двојице шефова на ком се, како је подвукао, очекује разматрање кључних билатералних и регионалних питања. Тада му је српски председник захвалио на помоћи у изградњи све бољих односа, наводећи да се радује новом виђању са руском шефом.

– Хвала вам, екселенцијо, на искреном ангажману у стварању најбољих односа између Србије и Русије. Радујем се новом сусрету са председником Путином, уверен да ће наши разговори донети велику корист српском и руском народу – написао је Вучић.

Стручњаци, саговорници Српског телеграфа, Јелена Вукоичић, Миросалав Лазански и Млађен Ковачевић анализирали су кључне теме о којима ће се причати у Москви иза затворених врата.

КОСОВО

Кључна тема о којој ће Вучић детаљно разговарати са руским председником је питање јужне српске покрајине, сматра Јелена Вукоичић, политички аналитичар.

– Последњих месеци видели смо колико је битка око Косова тешка, али тек нас чека борба до коначног решења. Ту нам највише може помоћи Русија и иницијатива руског председника да се максимално око тога ангажује је одлична. Важно је што овај сусрет долази у тренутку великих притисака Запада на Србију, па очекујем да ће после одлично одрађене дипломатске мисије у УН Русија додатно извршити дипломатски притисак на земље које су биле за независно Косово како би преиспитале своју одлуку – оцењује Вукоичићева.

НАОРУЖАЊЕ

Када је реч о набавци оружја, војни аналитичар Мирослав Лазански за Српски телеграф каже да ће Путин имати о много чему да разговара са Вучићем.

– Очекујем да нам Русија коначно донира оно што је раније обећано, а то је 30 тенкова Т-72 у најмодернијој Б3 верзији и 35 оклопних аутомобила БРДМ, такође у најсавременијој варијанти. Шест мигова је већ послато, али би сензација свих сензација била да се на овом састанку договори набавка система Панцир по повлашћеној цени. Русија је спремна одмах да нам то испоручи чим се новац усмери на ту набавку – објашњава Лазански.

ИНВЕСТИЦИЈЕ

Економиста Млађен Ковачевић сматра да ће економски део састанка обележити разговор о Турском току, а да ће бити речи и о инфраструктурним инвестицијама.

– За Србију је изузетно важан пројекат „Турски ток“, јер се њиме за дуги период решава питање снабдевања гасом. Сигуран сам да ће у разговору Путина и Вучића бити речи о повећању извоза из Србије, што би могло да се реши оснивањем велике српске компаније која би се посветила тој страни трговинских односа. Разматраће се и то како би Руси могли конкретно да помогну око инфраструктурних пројеката, као што то Кинези већ неко време раде веома успешно у Србији. Мислим да је Русија коначно спремна да инвестира у капиталне објекте из области енергетике – поручује Ковачевић.

Горан Митровић