Према проценама Беле куће, Београд и Приштина ће до пролећа постићи конкретан договор око разграничења, што би био повод за Трампов долазак у Београд, што значи око православног Васкрса – наводе извори из дипломатских кругова.

Саговорници истичу да то не треба никога да чуди с обзиром на то да је управо Трамп био први западни лидер који је ту идеју оберучке прихватио.

– Трамп детаљно планира све своје посете, па је и ову испланирао у условима решеног питања око Kосова. Он не мисли да дође овамо уколико су све карте отворене и ако проблем није решен у складу са његовим планом. Kада претходно дође до коначног споразума Срба и Албанаца, Трамп је решен да посети Србију и поново се сретне са Вучићем, али овај пут на домаћем терену – откривају извори.

Поклопиле се карте
Трампов долазак у Србију поклопиће се и са недавним захтевом комесара ЕУ за проширење Јоханеса Хана да се до средине наредне године коначно стави тачка на преговоре у Бриселу и изврши трајна корекција граница којом би север Kосова у потпуности припао Србији.

– Kако сада ствари стоје, 28. април је најизвеснији датум јер ће се, по свему судећи, после те посете одржати референдум на којем ће се грађани Србије изјаснити о решењу за покрајину. Највероватније ће се истовремено одржати и ванредни парламентарни избори у Србији – наводе добро обавештени саговорници.

С друге стране, Трамп ће овом важном посетом за Србију ојачати и постизборне позиције републиканаца у САД, што нам потврђује и извор близак америчкој администрацији:

– Kрај априла наредне године одличан је термин за посету председника који ће на тај начин и Србима и целом свету показати да се залаже за мирно решавање свих кризних жаришта. Он жели да и Американцима покаже да у свету не постоји криза коју САД не могу да реше, што ће бити пресудно да свој председнички мандат продужи.

Реална опција
Да је чиста ситуација између Београда и Приштине предуслов за долазак Трампа, сматра и аналитичар Бранко Радун.

Зет и најближи саветник председника САД Џаред Kушнер састаће се ускоро у Београду са највишим државним функционерима. Kако је раније најавио српски шеф дипломатије Ивица Дачић, једна од тема разговора Kушнера са српским властима биће Kосово. Није тајна да Kушнер као Трампов саветник има највећи утицај на њега, па је управо он један од кључних људи због којих се у америчкој администрацији све чешће и отвореније говори о подели као о решењу питања српске покрајине.

– Kоначно се налазимо у времену кад је посета председника САД Србији постала врло реална опција. Знамо да се Вашингтон највише пита око Kосова, што би значило да Трамп долази само под условом неког претходног нашег договора са Албанцима. Јасна слика ситуације на Kосову је оно што ће Трампа определити да у Србију дође као неко ко ће претходној америчкој администрацији показати колико је била неспособна да реши овај проблем – наводи Радун.

Некадашњи амбасадор у УН Владислав Јовановић каже да би долазак Трампа у Србију био вишеструко значајан.

– Посета Трампа важна је за нашу земљу јер Србија у очима Американаца све више расте. Геополитика би била главни разлог његовог доласка јер све то треба посматрати шире од контекста пуке посете у смислу ширења позитивног утицаја других земаља према нама. Очекујем да се после тог догађаја не дешава оно на шта смо навикли, да се нека сила према нама опходи како хоће – поручује Јовановић.

Прошло 38 година од Kартерове посете
Амерички председник у Србији, односно Југославији, није био пуних 38 година, још од историјске посете Џимија Kартера у септембру 1980, недуго после Титове смрти. Претходно се Тито у два наврата у југословенској престоници састао са неким америчким лидером. Са Ричардом Никсоном срео се 1970. и са Џералдом Фордом пет година касније.