Севернокорејске ракете могу досећи континенталну територију САД-а, признаје Пентагон. Севернокорејска балистичка ракета Хвасонг-15 може да лети скоро 13.000 километара и могла би да буде прва која је способна да стигне до САД.

Оружане снаге САД-а у Јужној Кореји (УСФК) саопштиле су ове седмице да би севернокорејска, интерконтинентална ракета Хвасонг-15 могла досећи било који континентални део Сједињених Држава.

Ова информација долази на основу једног текста у годишњем Стратешком сажетку 2019, ког су заједно објавили УСФК и Команда здружених снага, а ком је агенција Јонхап имала приступ.

“Севернокорејска ракета Хвасонг-15 може да досегне било који циљ у САД-у,” изјавио је Кугл ТВ у твиту.

Међутим, ракета Хвасонг-15 не би била једина. Помињу се још два типа ракета, Хвасонг-13, са процењеним дометом од 5.500 километара и Хвасонг-14, способна да лети на удаљености од 12.874 километара.

Упркос демонтирања тест база за испитивање ракета и уништавања нуклеарних постројења, које је наредио лидер Северне Кореје Ким Јонг-ун, још увек има много посла за постизање крајњег циља, односно потпуне и проверљиве денуклеаризације, закључује УСФК у објављеном чланку.

Вест долази након што је, прошле године, Северна Кореја саопштила да је тестирала ново “ултрамодерно” оружје.

Изјаву је дао лидер Северне Кореје Ким Јонг-ун, иако детаљи о новом оружју нису откривени. Тестирање новог оружја може пореметити односе између Северне Кореје и САД-а, када је у питању денуклеаризације.

У међувремену је Пак Јонг Чон, командант севернокорејске артиљерије, изјавио да је током испитивања коришћен не-нуклеарни, артиљеријски систем, преноси КЦНА.

Према КЦНА, лидер Северне Кореје био је веома задовољан тестовима и радом војних научника и радника индустрије муниције.

Оставите Коментар