Русија је постала правна наследница Совјетског Савеза и самим тим преузела на себе исплату дугова свих бивших република СССР у замену за њихову имовину у иностранству, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

  • У преамбули актуелног Устава изричито се говори о хиљадугодишњој историји. То је очигледна ствар. Сви су признали да смо ми правна наследница, када је требало платити и вратити кредите за све републике бившег Совјетског Савеза. Само за Украјину, чини ми се, платили смо 16 милијарди – рекао је Путин на састанку са радном групом за припрему измене Устава, коментаришући предлог да се у Устав унесе тачка да је Русија наследница СССР и Руске империје.

Учесници састанка су предложили да се забележе исплаћени дугови, али је то председник одбио.

  • Не треба бележити. Међутим, цео свет је био срећан када смо рекли: да, ми смо правна наследница и зато преузимамо на себе све обавезе по питању дуговања свих бивших република СССР у замену за (совјетску) имовину у иностранству. Ми смо платили кредите за све, док имовину у иностранству нам неке републике бившег СССР нису предале – додао је Путин.

Оставите Коментар