Руска помоћ је „преко потребна“ у текућој борби Италије против вируса Covid-19, изјавио је потпредседник региона Ломбардијe Фабрицио Сала, након што је та земља забележила свој најгори једнодневни скок у броју смртних случајева.

Сала је саопштио да присуство руске војске у Италији доказује да је пандемија постала „проблем целог света“ и да њене размере указују на то да земље „морају да удруже своју напоре“ и да делују „раме уз раме“ да би је победили, наводи се у саопштењу Министарства одбране Русије.

Контигент од 100 припадника руске војске стигао је у Италију током викенда након што је Рим затражио помоћ Москве у борби против епидемије. Руски војници суочавају се с тешким послом док помажу италијанским медицинским и војним снагама у Бергаму, епицентру епидемије коронавируса у земљи.

„Много треба учинити да би се епидемија задржала под контролом“, изјавио је командант италијанских АБХО снага Дарио де Маси на заједничкој конференцији за штампу у Ломбардији и додао да је „ситуација заиста критична.“

Маси је саопштио да ће сарадња са руским медицинарима бити „обострано корисна“ и да ћемо „моћи да помогнемо нашој земљи и пренети искуства једни другима“. У петак су руски медицинари обишли здравствене установе у Бергаму и саставили листу хитних мера за помоћ у обуздавању ширења вируса.

Руски војници ће прво пружити помоћ за 65 домова за старије особе у Бергаму, који пате од недостатка квалификованог особља, изјавио је заменик команданта руских АБХО снага, Сергеј Кикот.

Када у граду буде основана руска теренска болница, лекари ће тамо преселити своје активности, рекао је Кикот.

До сада је у Италију стигло осам руских медицинских тимова, а сваки се састоји од терапеута, анестезиолога-реаниматора, епидемиолога и медицинских сестара, као и војне јединице, опремљене апаратима за дезинфекцију високих перформанси. Руска војска је допремила и мобилну лабораторију која омогућава брзу дијагностику коронавируса и других болести.

Кикот је такође оповргао неке лажне вести које су кружиле италијанским медијима, где се је навело да је много руског особља у Италији обољело од „тешких“ случајева коронавируса. То „није тачно“, а особље је „здраво“ и „спремно за обављање својих задатака“, нагласио је он.

Руски генерални конзул у Милану, Александар Нуризаде, који је такође био на конференцији за новинаре, рекао је да је током историје „увек било“ да Русија долази у помоћ Италији у кризи.

Нуризаде је подсетио на земљотрес у Месини 1908. године када су руски морнари прискочили у помоћ становницима града. Исто тако, Русија је била тамо 2009. године након разорног земљотреса како би помогла у спасавању и обнови, рекао је он, додајући да сада „само заједничким напорима“ може да се добије битка против Covid-19.

Leave a Reply