Почетак невоља је иницирало бацање кинеске заставе, блокирање и уништавање метроа, а све је, по обичају, организовала ЦИА, преко свог паравана, невладнине организације CANVAS Срђе Поповића, пишу кинески медији.

Да подсетимо, CANVAS је пуно име „ненасилне“ акције и стратешког центра за обуку који се налази у Србији и који има за циљ има да обучи локалну опозицију како да се понаша на демонстрацијама и користи „ненасилна средства“ у демократској борби.

CANVAS је, пишу кинески медији, номинална институција за обуку српске опозиције, али права наређења стижу из Америке. Наиме, још 2013. године Викиликс је открио е-маил који открива да је невладина организација CANVAS добијала новац од ЦИА!

Срђа Поповић, оснивач ове организације имао је кључну улогу у већини „обојених револуција“ ЦИА након свргавања Слободана Милошевића 2000. (према последњем прорачуну, најмање у 50).

Срђа Поповић је, на пример, 8. септембра 2017. стигао у Будимпешту и придружио се антиорбановским опозиционим групама испред мађарског парламента. Јасно је да Поповић није био у граду да промовише своју књигу о ненасилним сменама режима, већ да помогне антиорбановским партијама пред мађарске изборе заказане за пролеће 2018.

Поповић је први пут привукао међународну пажњу као оснивач београдске организације политичких активиста Отпор. Октобра 1998. Поповић је основао Отпор као студентску протестну групу са Београдског универзитета, која се бавила проблемима студената. То се убрзо променило.

Он и други оснивачи Отпора су, подучени методама америчког специјалисте за смене режима Џина Шарпа, оснивача Института Алберт Анштајн у Кембриџу (Масачусетс), и других специјалиста Стејт департмента за меке пучеве, попут амбасадора у Београду Ричарда Мајлса (од 1996. до 1999. амерички „шеф мисије“ у Београду) и других америчких обавештајних оперативаца, укључујући специјалисте за изборне процесе и стручњаке за креирање имиџа и односе са јавношћу.

У јуну су у Хонгконгу почели масовни протести због закона о екстрадицији којим би се омогуц́ило да се осумњичени за разна дела предају централним властима Кине на суђење.

Предлог закона је повучен, али су демонстранти своје захтеве проширили захтевајући директне изборе, распуштање парламента и истрагу полицијске бруталности.

Оставите Коментар